Diversiteit gemeente Velsen vastgelegd door fotografieleerlingen Tender College

Foto boven:
Het Havengebied. Foto: Kevin Gielens

Velsen – Dat deze gemeente rijk is aan mogelijkheden, wisten we al; natuur, havens, strand, industrie zijn in één adem te noemen met Velsen. Jaarlijks is het aan de leerlingen van het Tender College om de meest markante plekken in de gemeente vast te leggen als eindopdracht van hun keuzevak fotografie.

De Watertoren. (Foto: Duncan Tervoort)

Ook dit jaar kregen tien leerlingen gedurende het hele schooljaar theorie- en praktijklessen over het omgaan met een digitale spiegelreflexcamera. Twee uur per week kregen ze de fijne kneepjes uitgelegd van docent Mattijs Kuiper. Zo werd aandacht besteed compositie, kadervorming, scherptediepte en nog veel meer. ,,Door praktijkopdrachten aan deze theorie te verbinden leerden de leerlingen goed om te gaan met de camera. Een goed afgesloten keuzevak komt uiteindelijk op het diploma van de leerling te staan. Hierdoor is voor de toekomstige opleidingen of werkgevers goed te zien dat ze ook op een juiste manier om weten te gaan met een camera’’, aldus Kuiper.

De hond op het strand. (Foto: Lucca Hartman)

Sommigen zijn het vak zo leuk gaan vinden dat ze besloten door te stromen naar bijvoorbeeld het Mediacollege. ,,Daar ben ik enorm trots op. Je ziet ze groeien gedurende het jaar en als leerlingen uiteindelijk kiezen om hier hun vervolgopleiding op af te stemmen ben ik enorm trots.’’ Het keuzevak wordt, zoals eerder gezegd, afgesloten met een eindopdracht. Deze opdracht gaat in samenwerking met citymarketeer Friso Huizinga. De opdracht is om door middel van foto’s te laten zien wat IJmuiden allemaal te bieden heeft. De resultaten, een serie van tien foto’s, worden door Huizinga bekeken en uiteindelijk kiest hij de drie beste foto’s. Dit jaar was Huizinga vooral verrast over de diversiteit van de foto’s. Van het rauw randje tot aan de prachtige natuur, allemaal kwam het voorbij.

Eervolle vermelding: kunstwerk Strand. (Foto: Seth van der Molen)

Volgens hem zijn ze de leerlingen echt op zoek gegaan naar de iconen van IJmuiden: ,,Leerlingen laten met hun foto’s zien wat wij al jaren zeggen; Velsen is heel erg veelzijdig en eigenlijk Nederland in het klein’’, aldus Huizinga. Een groter compliment kunnen ze niet krijgen.