Diva Marianne van Houten ontroert haar publiek

Bewoners Velserduin getuige van uniek optreden

Foto boven:
Marianne van Houten, Elise Bakker en Ronald Smit. (Foto: Bos Media Services)

IJmuiden – Een groep bewoners van verpleeghuis Velserduin kreeg vorige week de kans om op die locatie een bijzonder concert bij te wonen. Marianne van Houten, zelf geboren IJmuidense, trad op voor enkele tientallen senioren, die hiervan volop genoten. Het optreden maakte onderdeel uit van een reeks concerten die stichting Diva Dichtbij verzorgt met financiële ondersteuning van de Vattenfall Foundation.

Diva Dichtbij is een organisatie die intieme muzikale ontmoetingen verzorgt voor senioren en langdurig zieken. ,,Normaal gesproken in een huiskamersituatie, met ongeveer tien tot dertien personen. Ik ga dan twee of drie huiskamers langs’’, vertelt Marianne van Houten. Dit keer was het optreden voor haar anders dan anders. In verband met de coronaregels zijn dergelijke optredens in huiskamers momenteel niet mogelijk. De zangeres moet wat meer afstand houden dan gebruikelijk en dat houdt in dat ze niet even troostend een hand op iemands schouders kan leggen bij emotionele momenten. ,,Door de coronacrisis viel ons werk eerst helemaal stil. We zijn toen gaan zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Ik heb bijvoorbeeld buiten opgetreden op binnenplaatsen, maar ik heb ook in een hoogwerker staan zingen voor de mensen. En we hebben geëxperimenteerd met het zingen voor mensen via Skype. Zelf was ik daar eerst heel sceptisch over, maar het werkt wel!’’

Communicatie met het publiek

Twee minuten voordat het optreden in Velserduin gaat beginnen, begint een vrouw vanuit de zaal al spontaan te applaudisseren. Als Marianne stipt om 11.00 uur de microfoon ter hand neemt en de eerste klanken van ‘Love me tender’ door de zaal klinken, is de toon gelijk gezet. Meteen is duidelijk dat het met de vocale kwaliteiten van deze zangeres wel goed zit. Gedurende het uur stemt ze haar repertoire af op de reacties die ze krijgt van haar publiek. De diva’s en divo’s van Diva Dichtbij zijn getraind op de communicatie met hun publiek. Kleine bewegingen verraden soms grote emoties en die weet Marianne snel te herkennen. Nadat ze twee Franse chansons heeft laten horen, komt er een reactie van een man links vooraan in de zaal. ,,Nu hoort er eigenlijk ook nog wat van Jacques Brel bij.’’ Dezelfde man vraagt wat later om een bekende musicalmelodie. Van de Amsterdamse grachten tot aan Rosen in Tirol, er komt van alles voorbij en elk lied levert een warm applaus op.

Vattenfall Foundation

Het optreden in IJmuiden voelt voor Marianne vertrouwt, ze is hier immers geboren. Ze is er dan ook erg blij mee, dat de Vattenfall Foundation dit project mogelijk heeft gemaakt. Ronald Smit en Elise Bakker zijn namens die organisatie in de zaal aanwezig om het team van Velserduin te ondersteunen. Ronald vertelt dat ook zij voor een grote uitdaging stonden om ondanks de coronamaatregelen toch een aantal mooie maatschappelijke initiatieven te kunnen realiseren. Het resulteerde onder meer in een mooie muzikale toer door het hele land. Hij is er trots op daarvan zelf ook een onderdeel van te hebben kunnen invullen. Net als zijn collega Elise is ook Ronald afkomstig uit IJmuiden. Het contact met Velserduin was snel gelegd en daar was men direct enthousiast over het plan. Behalve een mooi optreden kregen de bewoners vrijdagochtend ook taart. Niet alleen in de zaal, maar in de huiskamers kon daarvan worden gesmuld.