De Visserijschool 100 jaar

Gebouw De Visserijschool, waarin het Zee- en Havenmuseum is gevestigd, bestaat 5 september honderd jaar.

In de gelegenheidstentoonstelling Eeuwfeest kunt u zien wat zich heeft afgespeeld in en om de muren van de Visserijschool. Foto’s, films en attributen laten zien hoe vele jongens, mannen en ook enkele meisjes zich hebben laten opleiden en bijscholen in beroepen voor de visserij, zoals machinist of schipper op een vissersschip, maar ook in vakken als visfileren, nettenboeten of navigatie.

Veel bewoners van de IJmond en omstreken hebben een familielid of kennis die op deze school heeft gezeten. Misschien herkent u hen wel op de getoonde foto´s en films.

Een tiental kunstenaars van de Velsense Kunstkring heeft speciaal voor de tentoonstelling een kunstwerk gemaakt waarin (een gedeelte) van het gebouw terug te vinden is.

Ter gelegenheid van Eeuwfeest heeft schrijver/journalist en museumvrijwilliger Cees de Baare een spannend kinderboek (8+) geschreven, ‘De geest van het Zee- en Havenmuseum’, met prachtige illustraties van Len Beentjes.

Het boek is voor 7,95 euro te koop in het museum en de gehele opbrengst wordt door de schrijver en illustrator afgestaan aan het museum.

De tentoonstelling is te bezichtigen van zaterdag 3 september tot en met 8 januari 2017. Zie ook www.zeehavenmuseum.nl.