‘De toren is herboren’

Het zal veel IJmuidenaren niet ontgaan zijn dat de radartoren van het Zee- en Havenmuseum geruime tijd in de steigers heeft gestaan.

,,Dat was noodzakelijk omdat zowel aan de buitenzijde van de toren als ook aan de binnenkant het nodige moest worden vervangen’’, vertelt voorzitter Cor Oudendijk in zijn openingstoespraak. ,,Aan de buitenzijde is compleet nieuwe gevelbeplating aangebracht en is de stenen buitengevel vernieuwd. Tevens is nu, rondom, dubbele beglazing geplaatst. Een kostbare operatie die mede dankzij een aantal sponsoren kon worden uitgevoerd’’.

Om deze reden vond afgelopen vrijdag de officiële opening van de vernieuwde radartoren plaats in aanwezigheid van Maerten van Uggelen, directeur van Alphatron Marine in IJmuiden, die de nieuwe radar in de toren gratis heeft geleverd en geplaatst. Deze radar kan tot minimaal 30 kilometer uit de kust de noodzakelijke signalen opvangen waardoor het in- en uitgaande scheepvaartverkeer goed kan worden gevolgd. Zelfs de voor de kust gelegen windmolenparken waren duidelijk te herkennen op de nieuwe radar.

Mede dankzij de, rondom, geplaatste nieuwe beglazing is er nu naar alle kanten een mooi, vrij uitzicht over zowel de haven als het binnenland. Voor diegenen, die niet in radarbeelden zijn geïnteresseerd, is alleen al dit fraaie uitzichtpunt een reden om de vernieuwde radartoren te bezoeken.

Bezoekers kunnen in de maanden juli en augustus van dinsdag- tot en met zondagmiddag terecht van 13.00 tot 17.00 uur. Alleen op maandag is het museum in deze periode gesloten. Zie ook www.zeehavenmuseum.nl. (foto: Joop Waaijenberg)