De reparateurs van het Repair Café Santpoort-Zuid

Santpoort-Zuid – ,,Auw!’’ Christine van Schaik-Jansen (83) lacht erbij als ze zichzelf in haar duim prikt. Op haar schoot ligt een linnen zomerbroek. Het is van een vrouw die deze graag zelf korter had willen maken, maar geen naaimachine meer in huis heeft.

Ze heeft ‘m wel alvast voorgespeld,16 cm moet eraf. Bij het Repair Café in Santpoort-Zuid is het niet brengen en halen. Integendeel, iedereen die iets dat stuk is meeneemt, gaat samen met de reparateur op onderzoek en helpt mee waar kan. Christine is al meer dan 20 jaar vrijwilliger in ’t Brederode Huys. Bij het Repair Café is ze een van de drie kledingreparateurs. Ze herstelt de kleding het liefst op de wijze zoals het was, want dat hoort bij het model. En netjes! Het naaiwerk heeft ze van haar moeder geleerd. Van het voorpand van een oud overhemd moest ze een zakdoek maken. Als dat goed ging een ander klusje. Later is ze naailessen gaan nemen in de avonduren. Al haar kleding maakte ze zelf. Nu niet meer. Maar dit herstelwerk en het kleine frutselwerk doet ze nog wel. Van uitgescheurde zakken, naden die los zitten, knopen vervangen, een kraag opleuken, iets uitnemen of inkorten tot een rits vervangen. Ze doet dat met veel plezier, want het is ook sociaal werk. ,,Hartelijk dank’’, roept de vrouw van de zomerbroek. ,,Ik ben blij met jullie!’’ Christine geeft nog snel de afgeknipte stukjes stof mee. Voor wellicht een volgend reparatieklusje.

Heeft u klein herstelwerk dat u zelf niet lukt? Neem het mee naar het Repair Café. Alle uitdagingen welkom: stofzuigers, klokken, sieraden, fietsen, elektronica, audio, speelgoed, computerproblemen, houten spullen. Wij zien u graag op zaterdag 13 mei van 13.30 tot 16.00 uur in ‘t Brederode Huys, Blekersveld 50 Santpoort-Zuid. Reparaties zijn gratis, vrijwillige bijdrage is welkom.

Foto: Christine herstelt supernetjes uw kleding. Foto: aangeleverd