De Grote Kerstshow even veelzijdig als Velsen zelf

Velsen – Vrijdagavond vond de première van De Grote Kerstshow in de Stadsschouwburg plaats. De vijfde editie van dit jaarlijkse spektakel werd goed ontvangen. Meer dan 170 Velsenaren verzorgden met hun kunststukjes op het gebied van zang, dans, muziek en poëzie weer een boeiende theateravond. Alle vier de voorstellingen, die van vrijdag tot en met zondag plaatsvonden, waren uitverkocht. 

Achter de coulissen heerste zaterdagavond, vlak voor aanvang, een tevreden rust. ,,We gaan niet zeggen, wat er misging op de première, maar het had wat strakker gekund. Dat gaan we vanavond waarmaken, we zijn er helemaal klaar voor”, zei één van de zangeressen uit Het Grote Kerstkoor. Haar buurvrouw vulde dat aan met ,,er zit nu familie van mij in de zaal, dat geeft een extra cachet aan het geheel.’’ Tijdens de voorstelling werd meegezongen, uitbundig geklapt en soms hard gelachen door het publiek. Het optreden van Wouter Wensink als Donny Tromp van ChaCha Steel werd hilarisch met zijn uitspraken zoals ,,mijn bedrijf maakt witte wolken” en ,,ik heb een hoop schroot naast het Witte Theater gegooid, wat ze nu kunst noemen”. 

De show was soms ontroerend door een mooi gedicht of een optreden van het kinderkoor KOEL KIDS, met als soliste de 13-jarige Britta Caris. De therapiesessie met alle zeven kernen van Velsen om tot meer harmonie te komen, bleek nog een moeilijk dingetje. Doordat de therapeut, KOEL directeur Eline Schmidt als Linda Lamboo, iedere kern positieve kenmerken van de ander liet benoemen, kwam er aan het gekibbel toch nog een einde. Men bleek elkaar goed te kunnen vinden in de term veelzijdigheid. 

Voor deelname aan de vrijwilligersquiz werden Wil Spanjaard en Vincent Baas uit het publiek gevraagd. Middels een grappig wedstrijdelement werden alle vrijwilligers van Velsen in het zonnetje gezet. 

Het publiek in de zaal stak tijdens de show hun waardering niet onder stoelen of banken. Een echtgenoot van iemand van de kledingcommissie verzuchtte ,,wat een tijd, geld en liefde heeft ze erin gestopt!” Een moeder van één van degenen die het programmaboekje hielp maken, zei ,,tjonge, wat een goede kwaliteit!” 

Het plezier dat van de deelnemers afstraalde werd ook goed ontvangen. ,, Ze hebben er hard voor geoefend, al sinds september, dat kan alleen als je het leuk hebt! Leuk hoor!” 

Aan het eind van de avond werd de leukste kerstgemeente van Nederland bekend gemaakt door tiny house De Man Met de Hond. Het verbaasde niemand van de aanwezigen dat Velsen gewonnen bleek te hebben. Zacht neuriënd en licht swingend verliet men tegen half twaalf de zaal. 

Een grootvader sloot in de foyer zijn kleinkind, die had meegezongen in zijn armen en gaf haar een roos. ,,Kind, wat heb ik van jou genoten!” klonk het. Hij verwoordde een herkenbaar gevoel voor vele aanwezigen. (tekst/foto’s: Arita Immerzeel. Foto boven: Ton van Steijn)