IJmuiden – ,,Beste journalisten, wij zijn groep 5b. Wij hebben een vraag. Wij hebben een winkel. In die winkel verkopen wij opgepimte kleding. Je kan dingen bestellen op onze website. Maar je mag natuurlijk ook gezellig langskomen. Wij hebben alles met de hand gemaakt. We hebben openingstijden en sluitingstijden. De winkel is open op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag. In het weekend zijn we dus dicht. De winkel gaat open om 9 uur open en om half twee is hij dicht.’’ Als je als redactie zo’n bericht binnenkrijgt móet je natuurlijk poolshoogte gaan nemen. Dat deden we dus.
Door Ingeborg Baumann
Kompas
Het bericht komt van groep 5b van Basisschool Het Kompas locatie Stephensonstraat. CBS Het Kompas heeft als missie: Ieder kind verlaat onze school als een zelfstandig, onderzoekend en verantwoordelijk persoon met een brede en kritische kijk op de wereld.’’ Wij krijgen de indruk dat deze missie in ieder geval in de groep van juf Corline prima gaat slagen. De klas is heel druk en enthousiast bezig met het oppimpen van gebruikte kleding. Recycling dus op een creatieve manier. De resultaten zijn dan ook hartstikke leuk, vooral de tie-dye T-shirts zijn goed gelukt en zouden niet misstaan bij hippe mensen uit wat voor ‘scene’ dan ook. Maar misschien wel belangrijker: deze kinderen zijn zich heel bewust waarom ze dit doen!
Duurzaam
De kledingindustrie is een van de grootste vervuilers van deze maatschappij. En het houdt maar niet op. Momenteel bestaat het merendeel van het mode-aanbod uit fast fashionproducten. Trends wisselen elkaar razendsnel af en om de zes weken hangt een nieuwe (goedkope) collectie in de grote fast fashion ketens. Deze industrie wakkert het verlangen aan om steeds ‘iets nieuws’ te dragen waardoor een kledingstuk gemiddeld slechts zeven keer wordt gedragen. Gelukkig begint het besef dat we heel voorzichtig om moeten gaan met onze aarde steeds meer door te dringen. Ook in grote modereportages, bij bekende ontwerpers en influencers wordt gerecyclede kleding, vaak vintage genoemd, gepresenteerd. En daar spelen deze jonge influencers mooi op in. Ze weten waar ze mee bezig zijn. Zo zegt Yente: ‘’Al die nieuwe kleren zijn slecht voor het milieu. Er hangen in de winkels steeds nieuwe dingen en dan denken de mensen dat oude kleding niet mooi is.’’ En Vitor vult aan: ‘’Dus maken we oude dingen nieuw.’’

Stijl
Iets anders dat opvalt bij deze kinderen, die allemaal rond de negen jaar zijn, is dat ze heel zeker zijn van hun eigen stijl. Niets geen: ‘mijn bff en ik dragen allebei hetzelfde uit dezelfde winkel en wat die winkel voorschrijft’. De vriendinnen (daar staat de uitdrukking ‘best friends forever’ voor) Yente, Evi en Shemene zeggen: ,,Je bent zoals je bent en je moet je eigen stijl volgen. Wij houden van vrolijk. Dat is niet altijd de smaak van onze moeders.’’ Evi heeft trouwens helemaal de smaak te pakken van duurzaam doen en mocht samen met vier andere ‘lieftallige dames’, in de woorden van wethouder Jeroen Verwoort, het tweede Art Pollution Festival op het strand openen. Dit omdat de vijf dames zich inzetten voor een schoon en duurzaam Velsen. Heel erg knap!
Presentatie
Of de fysieke winkel waar de jongens en meisjes hun opgeleukte en creatieve gerecyclede kleding kunnen verkopen van de grond gaat komen voor de vakantie is nog even de vraag. In ieder geval werd afgelopen woensdag wel een flitsende modeshow gegeven. De website heet: cornflakes-kleding.yolasite.com. Als het enthousiasme en de bewustwording van jongeren zo door blijft gaan kunnen we de toekomst hoopvol en vol vertrouwen aan deze jonge influencers overlaten.
Foto boven:
Sam, Anna en Jim zijn aan het tie-dyen, iets wat in de jaren’70 heel hip was en nu weer een trend. (foto aangeleverd)