DCIJ-nieuws: Subtiel schijnoffer Cees van der Vlis

IJmuiden – Bij het schaken is een goede kennis van de opening essentieel. Wie een opening niet goed kent, kan snel verloren komen te staan. Ook bij het damspel kan een goede openingskennis uitkomst bieden. Zo ook in de afgelopen ronde van de onderlinge competitie van Damclub IJmuiden (DCIJ).

Jan-Maarten Koorn experimenteert dit seizoen veel met zijn openingsrepertoire. Tegen Cees van der Vlis leek hij een overtuigende aanval op te zetten. Na het nemen van een ruil leek Van der Vlis een ruil terug te moeten nemen met een goede stand voor Koorn als gevolg. Van der Vlis kwam echter heel subtiel met een schijnoffer, waarna de aanval van Koorn nooit van de grond kwam en Van der Vlis aan de andere kant doorbrak naar dam.

Ghestem-doorstoot

Ook Max Doornbosch was erg tevreden over zijn opening tegen Stijn Tuijtel. Na een Ghestem-doorstoot van Doornbosch had Tuijtel echter door kunnen breken, maar beide spelers zagen dit over het hoofd. Nadat Doornbosch op zijn beurt een goede voortzetting miste, eindigde de partij in remise. Titelverdediger Bram van Bakel kwam direct in de opening onder druk te staan tegen Martin van Dijk. Toch wist hij na hard werken nog net naar remise te ontsnappen.

De jeugd moet nog een maand wachten op de instroom van de topscorers van het schooldamtoernooi. In de tussentijd strijden zij om de herfsttitel. Tamar Out lijkt de beste papieren te hebben na een overwinning op nummer twee Youssef Laassri (foto). Jens Mischke, Alex Kistemaker en Levi Wenning volgen op gepaste afstand.

Op de foto:
Tamar Out versloeg Youssef Laassri. (Foto: DCIJ)