DCIJ-nieuws: DCIJ in subtop hoofdklasse na zege in Rijnsburg

IJmuiden – Het seizoen van het tiental van Damclub IJmuiden (DCIJ) kent een bijzonder verloop. Na een slechte start heeft het zich goed hersteld en boekte het een paar knappe resultaten tegen titelkandidaten. Ditmaal mocht DCIJ op bezoek in Rijnsburg, dat vorig seizoen nog met grote cijfers verslagen werd.

Al snel kwam DCIJ op voorsprong. De tegenstander van Cees van der Vlis (foto) verbruikte te veel tijd in de openingsfase en liep in tijdnood vast. Topscorer Krijn ter Braake kwam ditmaal niet verder dan remise tegen een gelijkwaardige tegenstander. Daarna waren er een paar verrassende uitslagen in het voordeel van de IJmuidenaren. Max Doornbosch hield in een ingewikkelde stand het hoofd koel tegen één van de sterkste Rijnsburgers met remise als resultaat. Invalster Nicole Schouten zorgde voor de grootste stunt door haar op papier veel sterkere opponent op een nederlaag te trakteren. Aanvankelijk leek Schouten een schijf te verliezen, maar door een verrassende slagkeuze draaiden de rollen om. Ook Kees Pippel won. Nadat hij zich vrijwillig in een hekstelling liet opsluiten, had hij aan de andere kant van het bord het overwicht en brak hij gratis door naar dam.

In het vervolg kwam de overwinning niet meer in gevaar. Jesse Bos kwam nog goed weg door een gemist dubbeloffer, miste daarna zelf een winstkans en zag na een ander dubbeloffer de partij in remise eindigen. Stijn Tuijtel was dicht bij een stunt tegen een meervoudig NK-finalist. Na een doorbraakcombinatie lukte het hem helaas niet om een goed plan met zijn dam te vinden: remise. Bram van Bakel pakte met degelijk spel een punt en Martin van Dijk baalde dat zijn tegenstander nog een remisegaatje wist te vinden. Tot slot ging invaller Jan-Maarten Koorn ten onder, nadat hij een te dure dam nam: 12-8 in het voordeel van DCIJ, dat nu vierde staat. (Archieffoto: Cees van der Vlis)