Columbine Lep in Santpoort op jacht naar derde zege

Columbine Lep gaat donderdag in Santpoort op jacht naar haar derde overwinning van dit seizoen. De pupil van trainer Cees Hetteling won eerder dit jaar in Vroomshoop en Hoofddorp en start daarom als de favoriet voor de koers over het parkoers van de Hoofdstraat. 

De tienjarige merrie Columbine Lep maakte pas enkele maanden geleden haar debuut op de kortebaan, maar is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevende sprinter. Daarbij wordt ze op de sulky gesteund door Ruud Pools, de achtvoudig kortebaankampioen en veelvuldig winnaar in Santpoort. Dat maakt de combinatie tot het te kloppen duo.

Columbine Lep zal de overwinning niet cadeau krijgen. Met Obelix West staat een geduchte tegenstander aan het vertrek. De kortebaantroef van Caroline Aalbers won dit seizoen in Zwanenburg en werd derde in Assendelft, Venhuizen en Voorschoten. Vorig jaar eindigde Obelix West na een zinderende finale als tweede in Santpoort. De ruin verloor de eindstrijd van Zero Option Lane, die er dit jaar door een zware blessure helaas niet bij is.

Uiteraard is een verrassing op de kortebaan nooit ver weg. Open Access bleek tijdens zijn eerste starts een talent. Een topklassering voor deze vierjarige sprinter uit de stal van Aad Pools is slechts een kwestie van tijd. Ook Blue Diamond As toonde aan over snelheid te beschikken. In IJmuiden wist hij Obelix West te kloppen. Chaman Rapida heeft voor het eerst de steun van Wim van der Mespel. Zowel paard als pikeur staat bekend als ultieme starter. Op de kortebaan is de start van levensbelang, dus dat maakt deze nieuwe combinatie kansrijk.

Heersend kortebaankampioen John de Leeuw brengt Dashing Dragon en Ucostello in de baan. De Leeuw, vijfvoudig winnaar van het pikeursklassement op de kortebaan, verkeert momenteel in grootse vorm. Zo won hij vorige week in Stompwijk en Voorschoten. Zijn twee deelnemers in Santpoort lijken minder kansrijk, maar De Leeuw, die in 2006 met Utah Alki voor het laatst won op de Hoofdstraat, heeft wel eens grotere stunts uitgehaald.

De qua omzet grootste kortebaan van Nederland begint om 13.30 uur. De totalisator is al vanaf 11.45 uur open. Er worden duizenden mensen verwacht.

Het volledige deelnemersveld van de kortebaan in Santpoort is te vinden op www.kortebaandraverijen.nl. Op deze site staat vanaf woensdagmiddag ook een uitgebreide voorbeschouwing met tips.