Christelijk Mannenkoor IJmuiden wijzigt naam

IJmuiden – Het Christelijk Mannenkoor IJmuiden heeft een nieuwe naam: Interkerkelijk Mannenkoor Kennemerland. Hiermee kiest het koor, dat onlangs het 70-jarig bestaan vierde, voor een meer regionale uitstraling. De repetities van het koor vinden voortaan plaats in ‘Het Kruispunt’ aan het Zon Bastion 3 in Velserbroek.

Op vrijdagavond 13 oktober jongstleden gaf het Christelijk Mannenkoor IJmuiden (CMIJ) een concert in de Petrakerk, onder leiding van dirigent Ary Rijke. De aanleiding voor het concert was het 70-jarig jubileum van het koor. Het was een goedbezochte en door het publiek zeer gewaardeerde avond. Het CMIJ is acht jaar na de Tweede Wereldoorlog opgericht (29 april 1953) en bestond uit 26 zanglustige IJmuidenaren, voornamelijk afkomstig uit de visserij. De contributie bedroeg 50 cent per week. Dirigent Stephen Jansen zag kans de ietwat ruwe mannenstemmen bij te schaven tot een mooi geheel.

Zelfs zo snel dat op 18 december van dat jaar een eerste optreden werd gegeven in de Nieuwe Kerk te IJmuiden, met maar liefst 436 bezoekers. Voor het optreden moest wel een vergunning worden aangevraagd bij burgemeester en wethouders, tegen zestig cent legeskosten. Maar het inmiddels 53 man sterke koor kreeg wel vrijstelling van de zogenoemde vermakelijkheidsbelasting. Een krantenrecensie over het optreden luidt: ,,Hetgeen wij te horen kregen klonk uiterst beschaafd en frappeerde door een prachtige samenzang.’’ Een mooi compliment voor een beginnend koor.

Optredens

In de jaren die volgden werd opgetreden in kerken, tehuizen en op muziekavonden in de regio. Tijdens een zangconcours in Leiden eindigde het koor zelfs op de eerste plaats. Bijzonder was de zangavond voor de buitenlandse hoogovenwerkers op het logiesschip Arosa Sun, een voormalig Italiaans passagiersschip dat lag afgemeerd naast het hoogoventerrein. Een ander hoogtepunt waren de opnames in 1967 en 1968 voor de NCRV radioserie ‘Zondagavondzang’. Deze opnames in de Nieuwe Kerk werden soms verstoord door de nog langs denderende treinen. Door de jaren heen waren er meer bijzondere uitvoeringen, zoals in de stationshal en in de St. Bavokerk te Haarlem, in het Concertgebouw te Amsterdam. En dan nog de muzikale uitstapjes naar Monnickendam, Spakenburg en Marken, vaak gevolgd door een boottochtje met broodjes vis en een biertje.

Het CMIJ trad ook op met andere koren. Zo waren er van 1970 tot 1976 optredens met het Männerchor Lyra uit het Duitse stadje Bergisch-Gladbach, zowel in Nederland als in Duitsland. In de jaren tachtig en negentig werden in IJmuiden, Andijk en IJsselstein grote concerten georganiseerd in samenwerking met het Christelijk Regionaal Mannenkoor Deo Datus en het Andijker mannenkoor. Want al deze drie koren werden geleid door dirigent Gerrit Fokkema. Het stemgeluid van de meer dan 140 mannen was indrukwekkend.

Jubileumconcerten

Vanaf de start van het koor in 1953 werd om de vijf jaar een jubileumconcert georganiseerd, vaak opgeluisterd met muzikale gasten, zoals in 1973 met het trio Rob van Dijk. In 1983 was de Amsterdamse Politiekapel voor de bezoekers van de Engelmunduskerk een groot succes, maar niet voor de penningmeester van het koor. Een verloting en een bazar waren nodig om het kassaldo weer wat op te krikken. Voor het 35-jarig jubileum was de bekende bariton Marco Bakker ingehuurd voor 4000 gulden, waarvoor een lening moest worden afgesloten bij het activiteitencommissie van het koor. Tijdens de boottocht van het 40-jarig jubileum gaf het koor een mini-concert in de sluis van Zaandam.

Werving nieuwe koorleden

Na het afscheid van dirigent Fokkema in 2008 zakte het aantal leden tot onder de veertig. Ook corona eiste zijn tol. Toch gaf het koor dit jaar al weer vier uitvoeringen. Het jubileumconcert van 13 oktober vormde de afsluiting van een periode van repetities en optredens in de Petrakerk, want het gebouw wordt gesloopt. Het koor verhuist naar ‘Het Kruispunt’ aan het Zon Bastion 3 in Velserbroek. Om het koor een meer regionaal karakter te geven heet het koor voortaan: Interkerkelijk Mannenkoor Kennemerland. Om Gods boodschap van hoop en liefde te kunnen blijven verspreiden, zoekt men amateurzangers; tenoren, baritons en bassen. Heb je belangstelling om kennis te maken en de sfeer te proeven, kom dan naar de kennismakingsavond op dinsdag 14 november om 20.00 uur of een dinsdag daarna. Aanmelden bij Terry Bal (06 22828831) of door een e-mail naar int.mannenkoor.kennemerland@gmail.com te sturen. (Foto: aangeleverd)