Cheque Rabobank voor boek over Joods Velsen

Velsen – Op 27 mei heeft Historische Kring Velsen (HKV) een cheque ter waarde van duizend euro in ontvangst mogen nemen. De cheque kwam van Rabobank Haarlem-IJmond en had een extra groot formaat. Hiervoor was gekozen om voldoende onderlinge afstand te kunnen houden vanwege het coronavirus. Paul Kuiper van het Rabo Dichtbijfonds overhandigde deze cheque aan HKV-penningmeester Monique Buijsman.

Het bedrag wordt door HKV bestemd voor het door Trudi Bos (rechts op de foto) te schrijven boek over Joods Velsen. Voor dit doel moet via een soort crowd-funding een aanzienlijk totaalbedrag bijeen gebracht worden. Trudi Bos onderzoekt al geruime tijd de historie van Joods Velsen en hoopt het boek in 2021 te kunnen publiceren. Tijdens haar onderzoek stuitte ze op de geschiedenis van Huize Dina aan de Duinlustparkweg in Santpoort-Zuid. In 1942 werden daar vijftien Joodse jonge vrouwen weggevoerd, die allen in Duitse vernietigingskampen zijn vermoord.

Trudi heeft er samen met Historische Kring Velsen voor gezorgd dat op de stoep van Duinlustparkweg 96 in oktober 2018 tijdens een aangrijpende bijeenkomst vijftien zogenoemde struikelstenen werden gelegd. Vandaar dat het overhandigen van de cheque op die locatie plaatsvond. Historische Kring Velsen is nog op zoek naar meer bijdragen om het beoogde boek te kunnen realiseren. Deze organisatie heeft de ANBI-status, waardoor giften aftrekbaar kunnen zijn voor de belastingdienst. Giften kunnen overgemaakt worden naar IBAN NL09 RABO 0383 6242 23 ten name van Historische Kring Velsen onder vermelding van ‘bijdrage boek JV’.

Voor nadere info over dit project kan een bericht naar secretariaat@historischekringvelsen.nl worden gestuurd.