Charme van Velsen op nationale televisie

Van maandag 23 tot en met donderdag 26 januari brengt het televisieprogramma Geloof en een Hoop Liefde inspirerende verhalen over mensen in Velsen en met name in IJmuiden. De uitzendingen zijn dagelijks om 17.50 uur op NPO 2.

In Geloof en een Hoop Liefde staat het geloof van de gewone Nederlander centraal. In het dagelijkse EO-programma gaan de presentatoren op pad met bekende en onbekende dorpsbewoners die hen wegwijs maken in de lokale dorpsgewoonten en -gebruiken. De persoonlijke ontmoetingen leveren innemende, inspirerende en ontroerende verhalen op.

Alles komt samen in Velsen. De natuur en brede stranden, de robuuste havens met zijn vissersboten, jachten en zeeschepen maar ook het stadsgevoel. In deze gemeente gaat Hella met Jan Zwanenburg mee. Jan is visser in hart en nieren en leert Hella de oude visserstaal. Mirjam heeft een mooie ontmoeting met Brenda Mandjes. Haar droom om voor de klas te staan heeft ze door haar ziekte moeten opgeven, maar ze geeft wel presentaties op scholen over de hulp die ze krijgt van haar hond. En we zien hoe Sidney, Marjoke en Poolse Piet hun dagen vullen. De Geloof en een Hoop Liefde-bank gaat over het water naar het Forteiland. Henk deelt Geloof en een Hoop Liefde uit aan bijzondere bewoners van Velsen.

Ook in het dagelijkse radioprogramma Thuis op 5 staat Velsen die week centraal. Presentatoren Yvonne Sprunken en Petra de Joode gaan op zoek naar smakelijke geschiedenisverhalen, stadse zaken, slimme luisteraars en brengen natuurlijk hoopvolle muziek. Iedere werkdag van 22.00 tot 00.00 uur op NPO Radio 5. Zie ook www.eo.nl/ghl.

Uitzendschema Geloof en een Hoop Liefde:

Maandag 16 januari – Hella laat zich door Jan Zwanenburg meenemen in de wondere wereld van de vis. Zelf zou Jan het liefst met schubben geboren zijn. En hij leert Hella de fijne kneepjes van de geheime taal die de vissers vroeger gebruikten: omgekeerd praten. Hella heeft al gauw door dat dit nog niet zo makkelijk is! Henk deelt geloof, hoop en liefde uit vanaf het pontje en verder maken we kennis met Patrick en Marie-José Schelvis en hun tweeling Elin en Bente. Vandaag zien we hoe sport dit gezin dichterbij elkaar bracht, ondanks de handicap van hun dochter Elin.

Dinsdag 17 januari – Mirjam ontmoet Brenda Mandjes. Zij heeft progressieve MS en zit in een rolstoel. Haar assistentiehond redde haar. Die gaf haar zoveel vrijheid terug dat ze het leven weer ging leven. Ze wilde dolgraag juf worden, maar dat is voor haar helaas niet mogelijk.  Het liefst geeft ze nu presentaties voor de klas om aan kinderen te laten zien hoeveel ze aan haar hond heeft. De Geloof en een Hoop Liefde-bank gaat voor het eerst het water op om een bezoek te brengen aan het forteiland, gezien door de ogen van Ron Bakker. En we volgen Nicolette Koopen, die haar dochter verloor aan XTC. Ze doet er nu alles aan om te voorkomen dat dit bij andere jongeren ook gebeurd.

Woensdag 18 januari – Bij een afschuwelijke brand in zijn café raakt Sidney voor 70% verbrand. De droom van Sidney en zijn vriendin Yvonne om een wereldreis te gaan maken, lijkt letterlijk in rook op te gaan. Maar Sidney gaat met ongelofelijk veel positiviteit aan de slag. Zou het hen toch lukken om hun droom waar te maken? Mirjam ontmoet ‘Poolse Piet’, een man die zijn hele huis vol heeft staan met spullen die hij eens in de zoveel tijd naar Polen brengt. ,,Dit is geen hobby, dit is een verdwazing. Wij zouden niet zonder kunnen, zo diep zitten wij erin.”

Donderdag 19 januari – Is ze aan het koken of zit ze bij de kapper, als bij Marjoke de telefoon gaat laat ze alles vallen en gaat ze op pad. Want dan moet er een zeehond gered worden. In deze stormachtige tijd van het jaar hebben zij en haar gezin het juist extra druk, want nu worden de pups geboren. ,,Een zeehond heeft geen TomTom en je weet nooit wanneer ze aanspoelen. Maar als je dan weer ziet hoe zo’n beestje de zee in gaat, dan denk je: hier doen we het voor!” Bert gaat op pad met de ondeugende oud-boswachter Joop Doornbosch, die ‘zijn’ duingebied nog steeds niet helemaal heeft losgelaten.