Buurt is blij met nieuwe ‘bewoners’ Finse school

Vorige week ontving Stichting Cultuur Verbindt IJmond (CVIJ) de sleutel van het voormalige buurthuis aan de Driehuizerkerkweg. Het team van CVIJ liet er geen gras over groeien en startte direct met de werkzaamheden. ,,We hebben 41 dagen tot het nieuwe seizoen start en er moet nog veel gebeuren aan het pand’’, aldus penningmeester Gidi Schmidt.

Er lopen al sinds vrijdag belangstellenden binnen. Veel mensen vinden het ontzettend leuk om in hun oude school te kijken en herkenbare elementen te zien zoals de typische houten deuren, het groene krijtbord, het wasbakje in het lokaal en natuurlijk de herkenbare houten schrootjes. CVIJ zorgt voor een frisse ‘look’ maar zal zeker het ‘karakter’ van het pand in ere houden.

,In dit lokaal heb ik nog les gehad’’, vertelt Eva Fekken, ,,dit was de zesde klas. Wat geweldig dat het schoolbord er nog hangt, onze meester tekende met een grote houten lat lijntjes op datzelfde bord. ‘Het ruikt zelfs nog hetzelfde’ is een uitspraak die we veel voorbij horen komen.’’

Ook stappen er veel buurtgenoten binnen die ons een handje komen schudden. Ze zijn erg blij met de komst van CVIJ. Een buurtbewoner: ,,Eindelijk is er weer reuring. Het pand staat al zo lang leeg, dat brengt ook de nodige narigheid met zich mee. Vandalisme en groepen jongeren die de boel onveilig maken is hier dagelijkse gang van zaken. Wij denken dat met de komst van CVIJ en dus het dagelijks gebruik van het pand dat zeker minder zal worden”.

Ook het feit dat het er weer netjes uit gaat zien spreekt de bewoners erg aan. ,,Zeg maar dag tegen zwerfvuil en glasscherven’’, lacht een buurman die het een fijn idee vindt dat zijn kinderen weer veilig kunnen spelen.

Initiatiefnemers Koen van der Wel en Eline Schmidt hoopte al dat de buurt hun ideeën voor deze locatie zou omarmen. ,,Zo fijn dat mensen gewoon binnenlopen en enthousiast zijn. Het voelt nu al alsof het pand de functie ‘buurthuis’ weer terug heeft.’’ Het feit dat het een cultureel buurthuis wordt spreekt de mensen nog meer aan.

De stichting heeft elke dag de deur open voor belangstellenden of mensen die een handje willen helpen bij het opknappen van het pand. ,,Kom gerust langs voor een kop koffie’’, roept Eline Schmidt. ,,Gezellig juist!’’ Zie ook www.cultuurverbindtijmond.nl. (foto: aangeleverd)