Velsen – Josse de Voogd stelde samen met René Cuperus de Atlas van Afgehaakt Nederland samen. Afgehaakt als in mensen die zich afkeren en geen vertrouwen hebben in de overheid. Zij legden de verbanden tussen opleidingsniveau, bereidheid tot stemmen en het stemgedrag en de woonplaats. In Velsen-Noord en IJmuiden keren veel mensen zich af van de politiek. Geen verrassing na alle onrusten inzake de Silja Europa, Tata Steel, woningnood die (ook) in verband wordt gebracht met de opvang van vluchtelingen en de andere polariserende issues in de gemeente. En in Velsen is dan Burgemeester Frank Dales de zondebok. Want die vertegenwoordigt de overheid.
Door Ingeborg Baumann
En dat steekt Dales. Spandoeken met ‘Dales functie elders’ in Velsen-Noord, voor iemand die zelf ook moet schipperen tussen afspraken en beloftes die niet – kunnen- worden nagekomen, op je bordje krijgen valt niet mee. Een van de redenen dat afgelopen donderdag in de Burgerzaal van het stadhuis de aftrap werd gegeven voor een serie bewonersbijeenkomsten in wijkplatforms, bij sportverenigingen en op andere locaties. Voordat Josse de Voogd uitlegde hoe het stemgedrag in Velsen is en hoe dat komt, deed Dales zijn persoonlijke zegje.
De roze olifant
,,De Burgerzaal is uw huis maar mensen denken ‘hier huist de overheid’. Er is een spanningsveld ontstaan tussen een betrouwbare overheid en een menselijke overheid. Een overheid die uitzonderingen maakt. En dan heb ik het natuurlijk over de grote roze olifant in Velsen, het vluchtelingenschip. Vanaf dag één was de bedoeling, bekrachtigd door de staatssecretaris (Eric van der Burg), COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers), dat het schip maximaal zes maanden in Velsen-Noord zou blijven. Dat stond ook in het contract. Dus dat vertelde ik. Toen het verzoek kwam om het schip langer te laten liggen zei ik ‘nee’, want ik had het beloofd. Maar dat kon dus niet. En toen was ik de onbetrouwbare overheid en dat kan ik niet verkopen want in principe zijn júllie de overheid, dat is wat een democratie inhoudt. En de rode draad was niet dat Velsen-Noord last had van de asielzoekers want de bewoners zijn en waren heel sociaal maar dat ik mijn afspraak niet nakwam. Ik snapte de frustratie.’’
Omhoog krikken
,, En nu kan ik samen met de raad en de wethouders proberen het vertrouwen weer omhoog te krikken maar sluit dat aan? Vandaar deze reeks bijeenkomsten. Hoe kijken jullie tegen het gemeentebestuur aan? Waar lopen jullie tegenaan? Waar heb je hulp bij nodig?’’
Geografische snoepwinkel
Josse de Voogd legde daarna uit: ,,Velsen is voor mij een geografische snoepwinkel. Als hele gemeente wordt er gemiddeld gestemd bij verkiezingen, maar op wijkniveau zijn de verschillen enorm. IJmuiden en Velsen-Noord scoren goed bij de PVV en recent de BBB, terwijl Santpoort, Driehuis en Velsen-Zuid echt VVD-kernen zijn. Velserbroek is precies het gemiddelde van Nederland, een zogenaamde ‘bloemkoolkern’. Dat IJmuiden en Velsen-Noord afhaken bij verkiezingen is duidelijk. Het vertrouwen is weg.’’ Josse is een zeer vlotte prater en hoewel de toehoorders aandachtig luisteren en absoluut herkenning ervaren is het eenrichtingsverkeer. Maar dat zal komen omdat het een aftrap is. Hij ziet als oplossing om knelpunten als de komst van een asielzoekerscentrum of studentenwoningen niet af te wentelen op juist dat soort kernen, maar ook in de meer welgestelde wijken. In principe wordt dat nu door de gemeente nagestreefd door de oplossing een kleiner asielschip tot eind 2024 in Velsen-Noord te laten liggen en tegen die tijd een asielzoekerscentrum te openen in Santpoort-Zuid. Hoewel dat ook op weerstand stuit, blijkt.
Communicatie
Na de lange monoloog, onderstreept met statistieken en demografische termen, van Voogd is het de beurt aan vertegenwoordigers van de inwoners. De paneldiscussie wordt geleid door Martijn Mewe (Raadsplein TV Seaport) en er zijn vier panelleden. Joop Sinnige, teamchef politie Kennemerland, Janneke Kiekenbos van wijkplatform IJmuiden-Zuid en Nora Azarkan van Stichting Welzijn Velsen. Sinnige spreekt over overlast: ,,Als er geen meldingen worden gedaan, heeft de politie die overlast ook niet op het netvlies staan. De wijkagent is heel belangrijk, die moet gezien worden, vooral bij ouderen. In juni komt er een andere wijkagent en dat is een netwerker pur sang. Die gaat samen met de boa’s werken.’’ Kiekebos: Ik merk ook zeker dat veel mensen zich al niet meer verdiepen in de politiek. Wij willen graag meer betekenen voor de wijk, maar de meeste mensen weten niet eens dat we er zijn. Gelukkig speelt de Jutter|Hofgeest een grote rol in onze communicatie. Maar de tendens is echt dat mensen minder tevreden zijn.’’ Azarkan denkt dat verbinding – ook hier- het toverwoord is om meer betrokkenheid te genereren.
Interactie
Dales sluit aan bij het panel en zegt: ,,Voortaan moet er meer interactie zijn. Ik ben er trots op dat we het aandurven op deze manier met elkaar in gesprek te gaan en ons kwetsbaar durven opstellen. Na de zitting was iedereen wel toe aan een drankje en werd de hele discussie nog eens dunnetjes overgedaan.
Foto onderschrift: Dales sloot zich ook aan bij het panel bestaande uit Joop Sinnige, teamchef politie Kennemerland, Janneke Kiekenbos van wijkplatform IJmuiden-Zuid en Nora Azarkan van Stichting Welzijn Velsen. Foto: Ingeborg Baumann