Brievenbus voor ‘brieven aan de hemel’ op Westerveld

Foto boven:
Anita Meinema post haar eerste brief in de brievenbus op Westerveld. (Foto: aangeleverd)

Driehuis – Nadat ze na het overlijden van haar man regelmatig brieven aan hem schreef, merkte Anita Meinema uit Santpoort-Noord dat dit haar enorm hielp bij het verwerken van haar verlies. Ze kwam vervolgens op de gedachte dat, als het háár hielp, het misschien ook andere nabestaanden zou kunnen helpen om een ‘brief aan de hemel’ te sturen. Met dat idee stapte ze naar begraafplaats en crematorium Westerveld, waar inmiddels bij de ingang van het park een speciale brievenbus is geplaatst.

Met het op de post doen van haar ‘brief aan de hemel’ ging op 18 mei de wens van Anita Meinema in vervulling. Anita bezoekt Westerveld regelmatig, haar man en ouders zijn er gecremeerd en uitgestrooid.

Ze vertelt: ,,Nadat mijn man overleed, ging ik hem persoonlijke brieven schrijven. Eerst vond ik dat een beetje vreemd, maar ik merkte tegelijkertijd dat het schrijven van die brieven me enorm hielp; als een soort rouwverwerking. Ik wandel graag door het park van Westerveld, het is er prachtig, en tijdens één van mijn bezoekjes bedacht ik dat als het mij zo helpt om aan mijn geliefden te schrijven, het misschien ook andere mensen troost kan bieden. Zo ontstond het idee voor de brievenbus en Westerveld stond er gelukkig direct voor open. Ik ben enorm blij dat er nu op Westerveld een brievenbus staat voor iedereen die – persoonlijk of anoniem – nog iets wil schrijven. En dat kan van alles zijn; een gedicht, een afsluiting of gewoon een ‘praatje’.”

De gedichtenbundels ‘Doodnormaal’ en ‘Bloesem’ verzachten het verdriet tijdens de rouwverwerking. (Foto: aangeleverd)

Anderen troost bieden

,,We zijn blij en trots dat we onderdeel mogen zijn van dit mooie initiatief”, vertelt Jessica Hof van begraafplaats en crematorium Westerveld. ,,Ik hoop heel erg dat het schrijven van brieven andere nabestaanden net zo kan helpen bij het verwerken van hun verlies als bij mevrouw Anita Meinema.“ Met name voor de rouwverwerking bij kinderen kan de brievenbus een mooie aanvulling zijn. Anita’s eigen ervaringen op het gebied van rouwverwerking inspireerde haar inmiddels tot het schrijven van twee gedichtenbundels.

De eerste bundel, getiteld ‘Doodnormaal’, gaat over rouwverwerking en alles daaromheen. ,,Door het schrijven heeft de dood voor mij een andere betekenis gekregen en dat verzacht het verdriet.’’ Het tweede boek, getiteld ‘Bloesem’, is echt de tegenhanger daarvan. Dit gaat over wedergeboorte, in dit boek is dan ook alle aandacht gevestigd op de liefde’’, zo vult Anita aan. De boeken zijn te bestellen via anitastals@hotmail.com of te verkrijgen via de lokale vestiging van The Read Shop in de Hoofdstraat in Santpoort-Noord.