Boek over kwart eeuw Pierloop

Onder de titel ‘Een kwart eeuw Pierloop Velsen’ is vorige week een jubileumboek uitgebracht waarvan het eerste exemplaar, vol met foto’s en leuke verhalen, in Sporthal IJmuiden Oost aan sportwethouder Annette Baerveldt werd uitgereikt.

In haar dankwoord noemde Baerveldt het boek en de Pierloop ’een cultureel monument’. ,,Het evenement voor jong en oud hoort bij het dna van Velsen’’, aldus de wethouder.

De Pierloop is in 1990 ontstaan rond de feestelijkheden van het 25-jarig bestaan van het Velsense stadhuis. Wat begon als een idee om een loopfeestje voor het jarige stadhuis te organiseren, werd al gauw opgevolgd door een plan om het grootser aan te pakken, bijvoorbeeld een wedstrijd te houden van stadhuis tot aan het begin van de Zuidpier. Zo is het loopevenement in Velsen ontstaan, maar nog niet onder de naam Pierloop. Eerst heette het Plein-Pier-Pleinloop.

Het idee om de vele smakelijke verhalen en de foto’s te verzamelen en in boekvorm uit te geven kwam van de man van het eerste uur, Co Vastenhouw. Hij slaagde erin om bij Govert Wisse, die net gepensioneerd was als sportverslaggever bij Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, interesse te wekken om hem te helpen bij deze omvangrijke klus. Want dat is het zeker geworden met, over elk jaar, een uitgebreid verslag rond de gang van zaken en natuurlijk ook over de winnaars. En ook de selectie van het enorme aantal beschikbare foto’s leverde heeft de nodige tijd en moeite gekost.

Het boek bevat vele interviews en honderden foto’s van deelnemers door de jaren heen. Een eerbetoon aan het evenement waar zoveel Velsenaren warm voor lopen. Deelnemers en vrijwilligers krijgen het boek gratis uitgereikt. Andere belangstellenden kunnen het voor 10 euro bestellen via voorzitterorg@pierloop.nl. (foto: Joop Waaijenberg)