Boek over het veelbewogen leven van Jack Prins

Kleine Jack, een nieuw leven in Canada

IJmuiden – Er is een boekje verschenen over het leven van IJmuidenaar Jack Prins die in 1955 naar Canada emigreerde. In ‘Kleine Jack, een nieuw leven in Canada’ wordt Jack geïnterviewd door zijn nichten Aai en Erika Prins over zijn jeugd in IJmuiden. Margriet Prins (ook een nicht) verzorgde de vormgeving van het boekje.

Omdat zijn ouders al snel uit elkaar gingen en zijn vader op de grote vaart zat, groeide Jack op tussen de vele ooms en tantes in het huis van zijn grootouders aan de Kennemerlaan in IJmuiden. Hij werd ‘Kleine Jack’ genoemd want er was nog een Jack in de familie. Zijn vader Philip Prins hertrouwde in 1941 met Anna Neervoort met wie hij een dochter kreeg. Het lot sloeg opnieuw toe voor Jack toen zijn vader eind 1944 omkwam bij een geallieerd bombardement in de haven van IJmuiden.

Na de oorlog waagde Jack de grote sprong naar Canada. Hij trouwde in 1958 met Dini Hasken uit Amersfoort. Zij kregen drie kinderen en bouwden een prachtig huis in Fort Saskatchewan (Alberta, Canada). Maar nooit was IJmuiden uit Jack’s gedachten en hij kwam regelmatig naar zijn geboorteplaats om familie en vrienden te bezoeken. In 2018 is Jack, na een kort ziekbed en omringd door zijn familie, op 88-jarige leeftijd overleden in Fort Saskatchewan.

Het boekje is geïllustreerd met veel foto’s uit familiearchieven en beelden uit het Noord-Hollands Archief. Vanaf deze week is het boek te koop bij de Readshop op het Marktplein in IJmuiden.

Op de foto:
Kleine Jack en vader Flip Prins (Foto: aangeleverd)