Bloeiende balkons aan Plein 1945

IJmuiden – Zaterdag 15 juni hebben de huurders van de Winkelstichting aan Plein 1945 in IJmuiden hun balkons van zomerse bloeiers voorzien. De actie is een initiatief van bewoners en wordt gerealiseerd met steun van de Winkelstichting en gemeente Velsen. De bloembakken blijven minimaal twee jaar hangen.

Zo’n 280 bakken werden zaterdag 15 juni opgehangen aan de 96 balkons van de woningen van de Winkelstichting. Steffen Wietses, één van de initiatiefnemers vanuit de bewoners, zegt hierover: ,,Ik hang zelf al jaren samen met mijn buurman de bakken aan mijn balkon. Het geeft zo veel kleur aan het plein, ik ben blij dat we dit nu voor het hele plein hebben kunnen organiseren.”

Extra sfeer en levendigheid

De actie is onderdeel van het verlevendigen van Plein 1945. Binnen de visie Pont tot Park is het plan om van Plein 1945 een horecaplein te maken. De gemeente steunt de initiatieven. ,,Het verlevendigen van het plein is belangrijk voor de plaatselijke middenstand én voor onze inwoners. Het plein is een belangrijk start- en eindpunt van de winkelstraat. Inwoners ontmoeten elkaar hier, en hopelijk in de toekomst nog meer”, aldus wethouder Bram Diepstraten, die het project vanuit de portefeuille economische zaken ondersteunt.

Voor de bloeiende balkons werd, naast die van de gemeente, ook steun gezocht bij de Winkelstichting. Niet alleen voor financiële middelen, maar ook om het project technisch mogelijk te maken. Naast de bloembakken wordt er namelijk een ingenieus irrigatiesysteem aangelegd om te zorgen dat de plantjes precies genoeg water en voeding krijgen. ,,Een project dat gedragen wordt door de bewoners van onze woningen, maar waar ook alle Velsenaren plezier van kunnen hebben, daar werken we graag aan mee”, aldus Arjen Verkaik, voorzitter van de Winkelstichting. Kraaij Tuinonderhoud, Kwekerij Sap en Welkoop Santpoort-Noord hebben de handen ineengeslagen om ervoor te zorgen dat het project op korte termijn kon worden uitgevoerd.

De bloembakken hangen tot het najaar en komen in het voorjaar van 2025 weer terug. Het project wordt door de gemeente en de Winkelstichting voor in ieder geval twee jaar gesteund, daarna wordt het geëvalueerd.

Voorlopig kan de Velsenaar dus genieten van de bloemenpracht. Foto: Reinder Weidijk voor gemeente Velsen