‘Blijven illustreren tot je boeken opeens in de boekwinkel staan’

Santpoort – Met ‘Een versje op de taart’ levert Marijn van der Wateren een van haar eerste illustraties af als boekillustrator voor het tachtigste boek van schrijfster Mieke van der Hooft. Marijn van der Wateren, grafische ontwerper en illustrator woonachtig in Santpoort, droomt van kinds af aan al van een baan als volwaardig illustrator in kinderboeken. Maar wanneer voelt dat zo, en kan ze zeggen als iemand vraagt wat doe je voor de kost. “Ik? Ik ben boekillustrator.”

Heel wat jaren, schetsen en tekeningen gingen hieraan vooraf. Als grafische ontwerpster en illustrator had Marijn van der Wateren heel wat ervaring, maar een droom als volwaardig prentenboekillustrator bleef een droom. Toen in 2019 de wedstrijd van Uitgeverij Lemniscaat voor een tweede keer voorbijkwam, besloot ze om mee te doen en stuurde drie illustraties. Daar kwam ze naar voren als ‘eervolle vermelding’ en vervolgens exposeerde ze in Rotterdam. Een paar mooie contacten bleven over en een stille droom ging weer actiever borrelen. Nog een nominatie volgde en haar werk groeide.

Eerste boek in de winkel

Marijn: ,,Ik zat bijna huilend voor mijn beeldscherm toen de vraag van Uitgeverij Zwijsen kwam of ik het verhaal van Bette Westera wilde illustreren voor een Samen-lees-serie.” Daarna volgde snel een tweede en kwam de aanbieding van Clavis om het verzameld werk van Mieke van Hoofts kinderversjes te illustreren. Het bleek haar tachtigste boek te zijn. Het ligt sinds eind augustus in de winkel, getiteld: ‘Een versje op de taart’. Een dikke bundel met zoveel mooie, lieve, vrolijke en minder vrolijke versjes. ,,Het was een feest om te mogen illustreren”, vertelt Marijn. Ze had alle vrijheid om bij de versjes te tekenen wat ze wilde. Dat gaf haar de mogelijkheid te experimenteren met grappige kinderpersonages.

Nu verder

Binnen één jaar tijd staan er van Marijn van der Wateren nu drie boeken in de schappen van de boekwinkels waar haar naam op staat. ,,Dat is een heel magisch.” Ook nu zit ze niet stil en staat er veel te gebeuren. Helaas kan ze daar nog niet heel veel meer over vertellen, maar wel kan ze zeggen dat het hier niet bij blijft. Haar grootste droom om ooit zelf een prentenboek te maken neemt steeds grotere vormen aan. Haar werktafel ligt al vol met schetsen en er staan uitnodigingen van uitgevers. (Foto: aangeleverd)