Bij de redactie aan tafel: Arie Webbe

,,Ik ben totaal geen stilzitter’’

Wie Webbe zegt, denkt aan het groentebedrijf van weleer op de Zeeweg in IJmuiden. Aan de aanbieding op maandag, drie soorten groenten en twee soorten fruit voor vijf gulden, als ik het wel heb. Arie Webbe (66), die samen met zijn broer en een compagnon Webbe’s Groentebedrijf overnam en twee zaken in IJmuiden en Uitgeest runde, vertelt hoe het met hem verder ging. Na een tip van trotse dochter Larissa schuift Arie op een koude maandagmiddag na zijn dienst in Zuiderhout aan tafel voor een kop koffie. En vertelt hoe het met hem gaat en welke bezigheden hem zoal behoeden voor stilzitten.

Door Arita Immerzeel

,,Voor Webbe’s Groentenbedrijf stond ik 14 jaar in Uitgeest in de winkel en ook op donderdag op de markt in IJmuiden. Daarna heb ik 25 jaar voor een grote supermarktketen op de groenteafdeling onder andere in Velserbroek gewerkt. In 2020 werd ik aan mijn knie geopereerd en revalideerde thuis met de zorg van mijn vrouw Anita. Zij werkte in Velserduin en kon mij goed bijstaan. Maar toen werd alles anders.’’ Hier valt Arie even stil en kijkt naar buiten.

Loslaten

,,Mijn vrouw Anita stierf in 2021. Ik stond in mijn huis en ik voelde mij er niet meer thuis. Ik ben toen verhuisd en bij mijn moeder en een tante gaan wonen. Het huis is groot genoeg en ik doe de tuin en ben mantelzorger. Mijn moeder is 88 jaar en we eten vaak samen. In 2022 werd ik geopereerd aan mijn andere knie. Omdat ik er twee maanden niet op mocht staan, moest ik revalideren in een instelling. Ik kon niet kiezen voor Velserduin door alle herinneringen, die ik daar heb liggen. Ik revalideren in Zuiderhout in Haarlem.’’

Omarmen

,,In Zuiderhout vroeg een van de verzorgenden, of ik wilde helpen? In mijn rolstoel ging ik met een dienblad met de koffie rond, vulde bestellijsten in, richtte drie kerstbomen in en ging stickers schrijven. Dit was direct een erg dankbare bezigheid voor mij. Ik wil graag mensen helpen en het was meteen leuk ook. Van het een kwam het ander. Na mijn revalidatie ben ik vrijwilliger geworden en opgeleid door de verzorgenden, de diëtiste en de logopediste. Ik werd zelfs in dienst genomen!’’ Hier glundert Arie, want ook al is hij onlangs met pensioen gegaan en is er een enorm leuke verrassingsfeestje georganiseerd voor hem, hij blíjft in dienst van Zuiderhout. Woonzorg leveren is en blijft zijn ding. ,,Eten en een praatje, huiselijkheid, dáár gaat het om. Ik draai diensten in het restaurant, waar de gasten ontbijten, lunchen en dineren. Daar schenk ik ook koffie en thee. Soms draai ik een koksdienst in de keuken. Ik draai ook halve diensten op de revalidatieafdeling of een andere afdeling, in de huiskamer om mensen te helpen met eten en drinken. Ik weet ondertussen alles van verdikte voeding en soep pureren. Een smakelijke maaltijd is erg belangrijk voor onze gasten!’’

Op weg naar een nieuw bestaan

,,Mijn hobby’s zijn tuinieren en ik ben gedichten en korte verhaaltjes gaan schrijven over rouw en verlies. Ze zijn gebundeld in boekjes, die in eigen beheer uitgeef. Binnenkort komt mijn vierde boekje uit. Mijn dochter Larissa, helpt mij hierbij door de teksten na te lezen en samen maken we een keuze. De foto’s, die in en om Velsen gemaakt zijn, zijn van haar hand. Wie geïnteresseerd is, kan mij een mail sturen. Ik verdien er niet aan, ik wil mensen helpen en troost geven.’’

En zoals het iemand betaamt, die niet stil kan zitten, springt Arie na het gesprek op om naar de sportschool te gaan. Zijn idee voor de toekomst van deze bijzondere Velsenaar is om zolang het gaat, door te gaan. ,,Zolang ik het kan doen, doe ik het, woonzorg leveren!’’

De boekjes over rouw en verlies ‘Loslaten’, ‘Omarmen’ en ‘Op weg naar een nieuw bestaan’ zijn tegen kostprijs (ongeveer 5 euro) bij Arie Webbe aan te vragen door een e-mail naar aj.webbe@gmail.com te sturen. (Foto: Arita Immerzeel)