Velsen – Van eind juli tot begin september is voor de tweede keer een bewonersonderzoek uitgevoerd naar het recycle-tarief in Velsen. Dit onderzoek stond open voor alle inwoners van Velsen en is actief onder de aandacht gebracht van het burgerpanel en daarnaast via sociale media en de gemeentelijke infopagina in de Jutter Hofgeest. Er zijn 2898 reacties binnengekomen.
.
Het doel van het onderzoek was om inzicht te krijgen in het draagvlak voor het recycle-tarief, een half jaar na de invoering. Het onderzoek is een vervolg op het bewonersonderzoek dat in juni 2021 is uitgevoerd naar het recycle-tarief. Uit het onderzoek blijkt dat de deelnemers aan het onderzoek nog altijd terughoudend zijn over de invoering van het recycle-tarief.
Voor- en nadelen
Als belangrijkste voordelen worden genoemd dat het recycle-tarief: een eerlijker systeem oplevert (39%) en goed is voor het milieu. 79 % vindt betere afvalscheiding belangrijk en 70% wil zelf invloed op de afvalstoffenheffing uit kunnen oefenen. 43% van de deelnemers aan het onderzoek ziet geen voordelen in het recycle-tarief. Als belangrijkste nadelen geeft 71% aan dat er vaker afval naast de containers ligt en 49% geeft aan dat inwoners afval in de verkeerde container gooien. Daarnaast denkt 30% van de deelnemers duurder uit te zijn met het recycle-tarief. De gemeente meent dat dit te maken heeft met het feit dat het onderzoek vrij kort na de invoering heeft plaatsgevonden.
,,De resultaten van het recycle-tarief zijn voor inwoners op dit moment bovendien beperkt zichtbaar. Zo is voor hen pas op de belastingaanslag in 2024 zichtbaar wat het werkelijke financiële effect is. Wat inwoners bovendien niet kunnen zien, is hoe die belastingaanslag eruit zou zien als we geen recycle-tarief hadden ingevoerd. Het recycle-tarief zorgt immers voor ‘minder stijging’ van toekomstige afvalkosten. Ook is lagere milieubelasting en CO2 uitstoot voor inwoners niet ‘zichtbaar’.’’
De HVC-centrale. Foto: Bos Media Services