Autorijschool 3000: de traditie zet zich voort

Foto boven:
Sneltax, de voorloper van Taxi 3000, in de jaren 30 van de vorige eeuw aan de Breestraat 55 in Beverwijk met opa Hendrikus van der Leden (midden) en vader Leo Van der Leden (op fietsje). (Foto: aangeleverd)

Velsen – Deze maand is in de regio Kennemerland een nieuwe autorijschool van start gegaan: Autorijschool 3000. Niet zomaar een rijschool, want elke leerling krijgt les van eigenaar Leo van der Leden zelf. Hij is een zeer ervaren chauffeur en instructeur en besteedt niet alleen aandacht aan de basisvaardigheden om een voertuig te mogen besturen, maar ook aan de mentaliteit in het verkeer en het permanent in het vizier houden van de veiligheid.

De passie voor auto’s en autorijden zit bij de familie Van der Leden in de genen. Leo van der Leden is inmiddels de derde generatie die zich beroepsmatig bezighoudt met auto’s. De naam Autorijschool 3000 verwijst naar het taxibedrijf, dat jaren geleden in Beverwijk actief was en door de opa van Leo werd opgericht. Het bedrijf was bij oprichting gevestigd aan de Breestraat en verhuisde later naar het Meerplein. Naast personenvervoer ging het bedrijf zich vanuit een tweede vestiging ook bezighouden met het verzorgen van rijlessen en decennia later pakt kleinzoon Leo daarvan nu de draad weer op vanuit een eigen onderneming.

Een advertentie voor de toenmalige autorijschool, gepubliceerd op 1 januari 1960. (Foto: aangeleverd)

Veilig en milieubewust

Maar liefst 33 jaar werkte hij bij de brandweer, waarvan het grootste deel bij de marine. In 2008 stapte hij over naar de Veiligheidsregio Kennemerland, waar hij postcommandant werd in Haarlem-West en later in Velsen. Tenslotte stapte hij in 2014 over naar de bedrijfsbrandweer van Tata Steel. Inmiddels behaalde hij de benodigde papieren om als zelfstandig rijinstructeur aan de slag te kunnen aan en nu is zijn eigen bedrijf een feit. Als leswagen koos hij voor de Renault Captur bi-fuel, voorzien van alle technische ondersteuning. ,,Veilig en milieubewust’’, aldus Leo. Hij kent de gevaren van het verkeer als geen ander, maar blijft onder alle omstandigheden rustig.

Leo van der Leden bij de Renault Captur bi-fuel waarin hij de rijlessen verzorgt. (Foto: aangeleverd)

Afstemmen op de dynamiek van het verkeer

Dat een beginnend bestuurder bij Autorijschool 3000 op de juiste plek is, blijkt wel uit het feit dat Leo zich ook bezighoudt met het trainen van chauffeurs bij diverse hulpdiensten. Wat maakt hem tot de ideale rijinstructeur? ,,Ik heb erg veel geduld, ik werk zorgvuldig en punctueel. Ik zie dat veel jonge mensen gehaast en individueel zijn ingesteld. Deelnemen aan het verkeer vraagt juist om een ruime blik en om participatie binnen de club mensen om je heen. Je moet constant afstemmen op de dynamiek van het verkeer.’’ Startersactie: de eerste drie lesuren gratis bij afname van een lespakket A,B of C. Kijk op www.autorijschool3000.nl of bel: 06 28714269.