Aftrap Havengebied IJmuiden Energiepositief

IJmuiden – Energie besparen en duurzame energie opwekken. Twee belangrijke stappen in de energietransitie waarbij we voor 2050 volledig overstappen op duurzame energie. Dat er kansen zijn voor ondernemers in Havengebied IJmuiden bleek tijdens de aftrap van het project bij Parleviet & Van der Plas.

Ondernemers en de wethouders Jeroen Verwoort en Floor Bal wilden graag meer horen over de manier waarop Omgevingsdienst IJmond, GreenBiz IJmond en Klimaatroute kunnen ondersteunen in verduurzaming van bedrijf en terrein. Chris Steensma van GreenBiz IJmond heette iedereen welkom bij Parlevliet & Van der Plas, één van de duurzame ondernemers in het gebied. Met hun koel- en vrieshuizen hebben zij flink geïnvesteerd in duurzaamheid. Bas van der Brenk van Klimaatroute informeerde de ondernemers over de energiescans die zij afnemen. Met de energiescans krijgen ondernemers inzicht in hun energieverbruik, een eerste stap richting energiebesparing.

Duurzaam opwekken met zon
Zonne-energie heeft een groot aandeel in het opwekken van duurzame energie. ,,Om rendabel duurzame energie te kunnen opwekken, stelt de overheid in ieder geval in 2019 nog eenmaal de SDE+ subsidie ter beschikking’’, vertelde Jan Boudesteijn van GreenBiz IJmond. ,,In het voorjaar heeft GreenBiz 28 ondernemers succesvol door de subsidieaanvraag heen geloodst. Ook nu staan we weer in de startblokken om de subsidie namens bedrijven aan te vragen. Dat moet in oktober gebeuren. Als je de subsidie toegekend krijgt, heb je daarna nog drie jaar de tijd om je plannen verder uit te werken en te realiseren.’’

Bedrijven in Havengebied IJmuiden die meer willen weten, kunnen op de website van Greenbiz IJmond kijken of contact opnemen met Chris Steensma. Neem voor meer informatie over de SDE+ contact op met Jan Boudesteijn.