Regio – Hoewel veel Nederlanders blij worden van een hittegolf, zijn de meeste huizen in ons land niet gebouwd voor hoge temperaturen. Van benauwde slaapkamers tot klamme keukens: binnen zitten tijdens de Nederlandse zomer kan behoorlijk ongemakkelijk zijn.
Nederlandse huizen zijn meestal gebouwd om te beschermen tegen kou, maar er zijn verschillende aanpassingen die kunnen helpen om je huis koel te houden als het warm wordt. Goede isolatie bijvoorbeeld zorgt er niet alleen voor dat je in de winter warm blijft, maar houdt de hitte in de zomer ook buiten. Steeds meer mensen kiezen bovendien voor airconditioning, vooral nu de temperaturen in heel Europa de laatste jaren lijken te stijgen.
Maar als grote aanpassingen niet mogelijk zijn, zijn er ook kleinere klusjes die je makkelijk kunt doen en die toch een groot verschil maken, zonder dat het veel kost.
Isolatie verbeteren
Hoewel het misschien een grote investering lijkt, helpt betere isolatie het hele jaar door om de temperatuur in huis prettig te houden. Bovendien bespaar je op energiekosten, omdat je minder hoeft te stoken in de winter en minder ventilatie of airconditioning nodig hebt als het warm is.
Schaduw creëren
Schaduw maken, zowel binnen als buiten, is een simpele maar effectieve manier om de temperatuur een paar graden lager te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld zonwering ophangen bij grote ramen of aan de zuidkant van je huis.
Sluit de ramen
Hoewel het misschien vreemd klinkt, wordt je huis juist warmer als je de ramen openzet wanneer het buiten warm is. Open je ramen alleen als het buiten koeler is dan binnen, bijvoorbeeld ’s avonds of ’s ochtends vroeg. Houd ze dan zo lang mogelijk open en sluit ze zodra het weer warmer wordt.
Vervang de gordijnen
Thermische rolgordijnen bieden de beste bescherming tegen de hitte. Zorg er wel voor dat ze goed worden geïnstalleerd; schakel eventueel een professional in. Lichtere gordijnen en jaloezieën helpen ook om de warmte buiten te houden, terwijl donkere juist het tegenovergestelde effect hebben.
Schaf airconditioning aan
Airconditioning lijkt misschien wat overdreven voor Nederland, maar als je je huis écht koel wilt houden, is het de beste optie. Een volledig systeem kan een flinke investering zijn, vaak meer dan 3.000 euro. Je kunt ook kiezen voor een mobiele airco, die vaak rond de 200 euro kost. Een derde optie is een plafondventilator; die zorgt voor een heerlijk briesje en is een stuk goedkoper dan airco’s.
Zonwerende folie
Zonwerende folie is er in verschillende kleuren en tinten en wordt op ramen geplakt om warmte en schittering te verminderen. Je kunt ook kiezen voor reflecterende folie, die nog meer zonlicht buiten houdt.
Een pergola bouwen
Als je een pergola op de juiste plek zet, biedt deze schaduw en bescherming tegen de zon. Het is ook een prettige manier om van het warme weer te genieten, terwijl je toch koel blijft. Wil je extra schaduw? Laat dan een klimplant over de pergola groeien of span er een stoffen dak overheen.
Doe verlichting en apparaten uit
Bepaalde gloeilampen geven veel warmte af, dus zorg dat je je verlichting zo veel mogelijk uit laat staan. Uit een rapport uit 2021 blijkt dat slechts 14% van de mensen ledlampen gebruikt (die geven veel minder warmte af), terwijl veel huizen nog steeds gloeilampen hebben. Beperk ook ’s nachts het gebruik van verlichting zoveel mogelijk. Dat houdt je huis niet alleen koeler, maar vermindert ook de hoeveelheid insecten in huis.
Open het zolderluik
Door het zolderluik open te zetten, blijft je huis deze zomer lekker koel. Warme lucht stijgt vanzelf op en kan zo via de zolder naar buiten ontsnappen. Daardoor stroomt de koelere lucht van beneden omhoog, waardoor je een fris briesje voelt in huis. (Afbeelding Pixabay)