Velsen – Sjoerd Huijboom is derdejaarsstudent van Hogeschool Inholland Haarlem. Voor zijn minor Marketing & Social Impact werkt hij momenteel aan een project waarin aandacht wordt gevraagd voor maatschappelijke problemen. Zijn focus ligt op de impact van desinformatie op de samenleving. Hiervoor heeft hij een artikel geschreven want het is een een onderwerp dat steeds urgenter wordt door toenemend online mediagebruik.
Geïnspireerd door het boek Foolproof van Sander van der Linden, legt hij in het artikel uit hoe misinformatie zich via internet verspreidt, waarom we er zo vatbaar voor zijn, en hoe je jezelf ertegen kunt beschermen.
Door Sjoerd Huijboom
Nepnieuws en desinformatie zijn in ons digitale leven. Via sociale media, WhatsApp-groepen en zelfs zoekmachines krijgen we dagelijks een stortvloed aan informatie over ons heen. Van complottheorieën over het klimaat tot gemanipuleerde video’s tijdens verkiezingstijd de grens tussen feit en fictie vervaagt.
Juist nu, in een tijd waarin AI, algoritmes en bots steeds verfijnder worden, is het van belang dat we leren herkennen wat betrouwbaar is en wat niet. Maar hoe werkt desinformatie, waarom zijn we er vatbaar voor, en wat kan je doen om jezelf weerbaarder te maken.
Wat is desinformatie en waarom zijn we er vatbaar voor?
Desinformatie is doelbewust foutieve of misleidende informatie, vaak verspreid via digitale kanalen. Het doel? Invloed uitoefenen, verwarring zaaien of verdeeldheid creëren.
We zijn er extra vatbaar voor omdat desinformatie inspeelt op onze emoties en overtuigingen. Op internet zijn de algoritmes zo ingericht dat we vooral berichten zien die onze meningen bevestigen, de zogenoemde ‘filterbubbel’. Daarnaast wordt nepnieuws vaak verpakt in aantrekkelijke, makkelijk deelbare content: korte video’s, opvallende visuals of schokkende koppen, dit om jou te activeren.
Een recent voorbeeld is de verspreiding van AI-gegenereerde beelden van natuurrampen of politieke leiders die dingen lijken te zeggen die ze nooit hebben gezegd. Deze zogeheten deepfakes worden steeds moeilijker van echt te onderscheiden.
Hoe herken je nepnieuws?
Gelukkig zijn er praktische manieren om jezelf digitaal weerbaar te maken. Hier zijn enkele herkenningstips:
Check de bron: Is de afzender een erkend nieuwsmedium of een vage account zonder achtergrondinformatie?
Controleer het bericht op meerdere platforms: Wordt het ook gemeld door betrouwbare nieuwswebsites?
Let op de toon: Is de boodschap overdreven emotioneel of paniekerig? Dan is voorzichtigheid geboden.
Gebruik factcheck-sites: die platforms helpen om geruchten te verifiëren.
Wees alert op AI-content: Realistische beelden of audio kunnen tegenwoordig nep zijn. Zoek naar context, metadata of originele bronnen.
Wat kun je doen om jezelf weerbaar te maken?
Het herkennen van nepnieuws vraagt om een actieve houding. Enkele tips om digitaal sterker te staan:
Stel kritische vragen: Klopt dit echt? Wie heeft er belang bij dat ik dit geloof?
Deel pas iets als je het hebt geverifieerd.
Besef dat veel gedeelde informatie is afgestemd op jouw algoritme, niet op de waarheid
Spreek anderen aan als je nepnieuws ziet rondgaan in je omgeving.
Door actief en kritisch om te gaan met informatie, help je niet alleen jezelf, maar draag je ook bij aan een betrouwbaarder internet voor iedereen.
De strijd tegen desinformatie begint bij jou. Neem de tijd om bronnen te checken, wees alert op manipulatie, en help anderen hetzelfde te doen. Want in een tijd waarin ‘likeable’ niet altijd hetzelfde is als ‘waar’, is kritisch denken je krachtigste wapen.
Sjoerd Huijboom geeft tips om desinformatie te filteren. Foto: aangeleverd