Plaquettes voor overleden IJmuider vissers

Veel ontroerende woorden zaterdagochtend bij de onthulling van de plaquettes van IJmuider vissers die op zee bleven. Dichter Leon Bersee verwoordde het als volgt: ‘Er is een gat gedicht, geschreven zijn hun namen opdat geen vergeten zal’. 

En dat is precies waar het om gaat en ook de wens van Ruth Koeman, de dochter van schipper Jan Koeman van de MS Alkmaar die in 1952 verging: ,,In Urk zag ik een vergelijkbaar monument met alle namen van vissers uit die plaats. In IJmuiden was dat er niet. Ik heb een tijdje rondgelopen met die wens tot ik in het Zee- en Havenmuseum kwam. Ardy Zwart heeft mij toen geholpen. Arie Zandwijk heeft alle namen van overleden vissers opgezocht. En met sponsoring van de gemeente Velsen, Zeehaven IJmuiden, Cornelis Vrolijk’s Visserij Maatschappij en Rabobank IJmond is dit tot stand gekomen. Ik ben er geweldig blij mee.’’

Ook burgemeester Weerwind sprak prachtige woorden over de oorsprong van de kop van de haven en het belang van de visserij voor IJmuiden. ,,Er zijn door de jaren heen grote gaten geslagen in de visserijgemeenschap’’, erkende hij.

De plaquettes met alle 319 namen van IJmuider vissers aan de voet van het vissersmonument vormt een prachtige herinneringsplaats voor alle nabestaanden die familieleden of geliefden op zee  hebben verloren.