Velserbroek – Normaal gesproken zou Janiek van den Belt (11) rond deze tijd van het jaar in actie zijn gekomen tijdens de Run For Kika, maar dat evenement vindt dit jaar geen doorgang. Zelf werd ze op vierjarige leeftijd al met de diagnose kanker geconfronteerd. Een heftige periode, die Janiek gelukkig goed wist te doorstaan, volgde. Nu zet ze zich in om zo veel mogelijk geld bijeen te brengen voor Kika, de organisatie die strijdt tegen kinderkanker.

Het is de boodschap die je als ouder liever nooit wilt krijgen van je huisarts: ,,Uw dochter heeft leukemie.’’ Toch was dat precies wat Debby van der Zon ongeveer zeven jaar geleden te horen kreeg, nadat haar dochter Janiek in een ziekenhuis was onderzocht. Kinderen van vier jaar oud bruisen over het algemeen van de energie, maar voor Janiek gold dat niet. Omdat ze zich zo moe voelde, stapte Debby met haar dochter naar de huisarts. Er werd bloed geprikt en op basis van dat onderzoek werd besloten om Janiek voor nader onderzoek door te verwijzen naar een specialist. Al direct op de avond na de dag van het onderzoek kwam het bericht als een mokerslag binnen. Janiek had leukemie en moest een zwaar langdurig behandeltraject ondergaan.
Debby: ,,Ik weet het nog precies, het was op 19 november 2013 dat we het te horen kregen. Dat was behoorlijk schrikken.’’ Veel tijd om te bekomen van die schrik was er niet. Voor Janiek brak een moeilijke strijd aan, die maar liefst twee jaar zou duren. Want dat is de periode die nodig is om een behandeling tegen leukemie geheel te voltooien. Twee jaren van onzekerheid, met wekelijkse bezoeken aan een ziekenhuis, soms ook opnames, elke week chemotherapie en ontelbaar veel bloedtransfusies.

Ondanks ziekte toch kind kunnen zijn
Het eerste halfjaar van dit traject was het meest intensief, maar ook het meest spannend. Debby: ,,Die chemotherapie is heel heftig. Je wordt kaal, je weerstand gaat achteruit en Janiek is in die tijd behoorlijk ziek geweest. Ze heeft veel op bed gelegen. Maar gelukkig heeft ze desondanks wel de kans gehad om ook gewoon kind te kunnen zijn. Ze heeft ook af en toe gewoon buiten kunnen spelen, als haar weerstand het op dat moment toeliet. Maar ze is in die periode wel heel kwetsbaar geweest.’’ Volwassenen, bij wie de diagnose kanker wordt gesteld, gaan heel anders met hun ziekte om dan kinderen. Waar een volwassene soms al snel begint te piekeren en het ziektebeeld prominent op de voorgrond plaatst, blijft een kind over het algemeen gewoon een kind. Weliswaar een ziek kind, maar veelal met een enorme wilskracht die ervoor zorgt dat het wil blijven spelen, leren en beleven. Zo verging het ook Janiek. Ondanks haar zware herstelprogramma wilde ze graag blijven meedoen op school. Debby: ,,Ze ging ’s morgens naar de operatiekamer voor een beenmergpunctie en daarna kreeg ze een chemotherapie en een bloedtransfusie. Maar om 12.00 uur zei ze: ‘Jullie moeten me nu wel afkoppelen hoor, want we gaan met juf Nicolien paasknutsels maken!’ Kinderen zijn alleen ziek als ze zich echt ziek voelen.’’

Leeftijdgenootjes haalden het soms niet
Na het intensieve eerste halfjaar goed te hebben doorstaan, wachtte nog eens anderhalf jaar vol ziekenhuisbezoeken. ,,Dat noemen ze het onderhoudstraject. Je krijgt dan nog steeds chemotherapie, maar die kuren zijn minder zwaar.’’ Voor Janiek betekende haar ziektebeeld niet alleen een intensief medisch traject, maar ook regelmatig het gemis van leeftijdsgenootjes die het niet hebben gered. Debby: ,,Kinderen uit haar omgeving waren er soms opeens niet meer. Ze besefte dat heel goed. Voor haar behandeling ging Janiek naar het VUmc in Amsterdam. Daar lag ze dan op maandag en donderdag aan het infuus. Op hetzelfde moment waren er dan nog twintig tot vijfentwintig kinderen in behandeling. Die kinderen leerde ze zo goed kennen en wij leerden de ouders kennen. Er waren bijvoorbeeld kinderen bij met een hersentumor of neuroblastoom. Soms ontmoette je kinderen van wie je wist dat ze niet meer beter zouden worden. Dat was heel heftig om mee te maken.’’
Voor Janiek liep het gelukkig allemaal goed af. Ze kon na twee jaar behandeling het normale leven weer hervatten. Volgende maand bereikt ze een nieuwe mijlpaal in haar leven, want dan is het precies vijf jaar geleden dat ze klaar was met haar langdurige behandeling. Een bijzonder moment, waarvoor het gezin zeer dankbaar is.

,,Ik wil heel veel geld ophalen’’
Elk jaar wordt met de Run For Kika veel geld ingezameld. De Stichting Kinderen Kankervrij (Kika) gebruikt dat geld onder meer voor het financieren van onderzoek naar de genezing van kinderkanker en voor verbetering van de kwaliteit van de behandeling. Het was voor Janiek inmiddels een vaste gewoonte geworden om deel te nemen aan dit hardloopevenement. Niet alleen zij, maar ook haar ouders, een oom en tante, een nichtje en haar klasgenootjes zetten zich jaarlijks in om het geldbedrag zo hoog mogelijk te laten zijn. Dit jaar was er geen Run For Kika. De beperkingen die de regering heeft ingesteld om besmetting met het coronavirus te voorkomen, maken het organiseren van een dergelijk massaal sportevenement onmogelijk. Voor Janiek was dat echter geen reden om het bijltje erbij neer te gooien. Ze nam contact op met de directeur van basisschool De Hoeksteen, waar ze zelf in groep 8 zit. Janiek: ,,Ik ben zelf wel beter geworden, maar veel andere kinderen die tegelijk in behandeling waren, werden niet meer beter. Ik wil daarom graag heel veel geld ophalen voor Kika.’’ Het gesprek leidde tot een actie, waaraan de hele school kan meedoen. Er worden lege flessen ingezameld en het statiegeld wordt gedoneerd aan Kika via de actiepagina van Janiek (www.runforkika.nl/janiek-en-vrienden). Daar kan overigens ook iedereen zelf een bedrag doneren, los van de flessenactie. Deactie zal tot en met 16 november duren, dat is namelijk de datum waarop Janiek vijf jaar geleden klaar was met haar behandeling.

DekaMarkt Velserbroek ondersteunt de actie
Ten tijde van haar behandeltraject kwam Janiek zo veel als mogelijk was gewoon buiten. Ze nam deel aan het openbare leven en viel op door haar kale hoofd en de sonde in haar neus. Ook de medewerkers van DekaMarkt in Velserbroek herinneren zich nog goed hoe Janiek in die periode regelmatig met haar ouders in de winkel kwam. Ze zijn blij dat het allemaal zo goed is afgelopen en voelen zich betrokken bij de actie die Janiek heeft opgezet. Daarom werkt DekaMarkt Velserbroek graag mee aan de flessenactie. In de winkel hebben klanten sinds deze week de mogelijkheid om ook hun statiegeld rechtstreeks te doneren aan de actie voor Kika.
Debby: ,,Iedereen kent in de eigen omgeving wel iemand met kanker, maar er zijn per jaar maar ongeveer vijfhonderd kinderen die deze ziekte krijgen. Juist daarom kwam het via Janiek ook voor de mensen van DekaMarkt opeens heel dichtbij. We zijn er heel blij mee dat ze de actie ondersteunen. Er gaat elk jaar heel veel geld naar KWF Kankerbestrijding, maar voor Kika gebeurt nog te weinig. Bij kinderen komt kanker voor in veel verschillende vormen en elke vorm vereist specifiek onderzoek. Het werkt bij kinderen vaak net iets anders dan bij volwassenen.’’
Toekomst
Janiek is er trots op dat ze op deze manier haar steentje kan bijdragen. Ze heeft onlangs de eerste winkelwagens vol lege flessen al weggebracht. Zelf ziet ze de toekomst weer zonnig tegemoet. Haar toekomstdroom? ,,Ik wil later graag pedagogisch medewerker worden. Het lijkt me heel leuk om met kinderen te spelen en dat ze, als ze bijvoorbeeld leukemie hebben, daar dan even niet aan hoeven te denken.’’ (Tekst: Bos Media Services, foto’s van heden en verleden: aangeleverd)