laptop

5G in gemeente Velsen: zo staat het er nu voor

PARTNERBIJDRAGE

5G is sinds juli 2020 beschikbaar in Nederland. Hoewel je er waarschijnlijk niet veel van hebt gemerkt, is de introductie van 5G redelijk vlekkeloos van start gegaan. Omdat de providers met een licentie voor de 5G-frequenties alleen nog gebruik konden maken van de relatief ‘trage’ frequenties, hebben de meeste mensen in Nederland nog niet veel gemerkt van de voordelen van 5G.

Wat is 5G ook alweer?

5G is de vijfde generatie draadloze netwerktechnologie dat ontworpen is om te voldoen aan de sterk groeiende vraag naar data. Tegelijkertijd breidt 5G de reikwijdte van mobiele technologie uit tot verder buiten de mogelijkheden van 4G LTE. Daar komt nog bij dat met 5G grote hoeveelheden data veel efficiënter verzonden kunnen worden dan met 4G LTE. En dat staat garant voor vele voordelen, waaronder hogere snelheden, minder vertraging en de mogelijkheid om veel meer verbindingen – zonder buffering – te faciliteren.


Nu we bijna twee jaar verder zijn hebben de Nederlandse providers met een 5G-licentie inmiddels een uitgebreid 5G-netwerk klaargestoomd. T-Mobile, KPN en Vodafone zijn de providers met een licentie voor de frequenties. Sinds de introductie van 5G hebben zij hun eigen netwerk uitgebreid door oude zendmasten om te vormen naar 5G-zendmasten en nieuwe zendmasten te plaatsen op strategische plekken. Dat hebben ze ook gedaan in de gemeente Velsen, waar meerdere zendmasten 5G-internet in de gemeente mogelijk maken.

5G in gemeente Velsen

Het doel van de providers was om zo snel mogelijk een landelijke dekking te krijgen voor het 5G-netwerk. Dat is ze bijna gelukt, want alleen KPN heeft twee jaar na de introductie nog geen landelijke dekking. Vooral in Noord-Nederland blijft KPN achter met de 5G-dekking. Voor de gemeente Velsen geldt dat alle providers een volledige 5G-dekking bieden die vergelijkbaar is met de dekking van 3G en 4G.

Zendmasten in gemeente Velsen

Volgens de laatste cijfers van het Antennebureau staat het er goed voor met de 5G- zendmasten in de gemeente Velsen. Er zijn 47 zendmasten in de gemeente actief die een 5G-verbinding tot stand kunnen brengen. In de gemeente Velsen zijn er in totaal 197 zendmasten, waarvan er 47 ondersteuning bieden voor 5G. Dit zijn de totalen voor alle zendmasten per april 2022, de laatste update van de antenne-installaties in Nederland:

  • 5G: 47
  • LTE: 57
  • UMTS: 37
  • GSM 900/1800: 56