Elektrisch rijden

3 tips om de overgang naar elektrisch rijden makkelijker te maken

PARTNERBIJDRAGE

Elektrisch rijden is de toekomst. Vanaf 2030 mogen er geen nieuwe CO2-uitstotende auto’s worden geproduceerd. Hierdoor is de verwachting dat het aantal elektrische voertuigen de komende jaren alleen maar sneller zal toenemen. Toch is het wel een hele overgang. Sommigen zien enkel beren op de weg. Want wat als je met een lege accu komt te staan? Zijn er wel genoeg openbare laadpalen in Nederland om straks in de vraag te voorzien? Hoewel veel automobilisten er dus zeker wel iets voor voelen om de overstap te wagen, zijn er ook veel vragen en zorgen die ervoor zorgen dat ze twijfels houden. 

Gelukkig zijn er ook manieren om de overgang voor jezelf makkelijker te laten verlopen. Besef bovendien ook goed dat al het nieuwe in het begin spannend is. Denk maar eens aan de tijd toen de automaat net in opkomst was. Er was toen veel kritiek. Inmiddels zijn we hier echter de voordelen van in gaan zien en rijdt het overgrote deel zelfs al met een automatische versnellingsbak rond. Zo zal het hoogstwaarschijnlijk ook met de elektrische auto gaan. Wil jij deze sprong in het diepe al wagen, maar wil je er wel zeker van zijn dat de overgang soepeltjes verloopt? Volg dan de onderstaande tips en ontdek de voordelen. 

1. Ken de laadpalen bij jou in de buurt 

Wat als je geen laadpaal kunt vinden en je accu bijna leeg is? Deze stress is vergelijkbaar met een lege tank als je nergens een tankstation kunt vinden. Pure horror! Gelukkig zijn de voorzieningen voor elektrische rijders erg goed in ons land. We zijn absolute koploper als het gaat om het aantal elektrische laadpunten in verhouding met elektrische voertuigen als we dit vergelijken met onze buurlanden. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat er onvoldoende laadpalen in de buurt aanwezig zijn. Maar in het begin is het wel belangrijk dat je deze leert kennen. 

Daarom is het goed om zeker die eerste periode een laadpalenapp te gebruiken. Hierop kun je eenvoudig zien waar de laadpalen zitten en ook welke tarieven ze hanteren en of ze wel of niet in gebruik zijn. Ook handig wanneer je eens in een onbekende omgeving bent. 

2. Vraag een laadpaal aan 

Zijn er nog geen openbare laadpalen waar jij woont? Of te weinig? Dan is het ook mogelijk om deze aan te vragen bij de gemeente. De meeste aanvragen worden graag ingewilligd. Zeker nu het kabinet plannen heeft aangekondigd waarbij het aantal openbare laadpunten flink moet stijgen. Als jouw aanvraag aan de benodigde eisen voldoet, dan kan dit ertoe leiden dat er een punt vlak bij jouw woning wordt geplaatst. 

Let op: het gaat hierbij wel om een openbare laadpaal, dus iedereen mag hier gebruik van maken. 

3. Zelf een laadpaal plaatsen 

Beschik je over een privé parkeerplek bij jouw woning? Dan is het ook mogelijk om zelf een laadpaal te plaatsen. Het voordeel hiervan is dat je altijd een plekje hebt om je auto op te laden. Bovendien is het ook nog eens veel voordeliger, omdat je enkel jouw eigen stroomtarief betaalt.