Afdalingen bij Snowworld na coronasluiting weer mogelijk

Velsen-ZuidAlle vestigingen van Snowworld zijn woensdag weer open gegaan. Daarmee is een eind gekomen aan de coronasluiting, die 107 dagen heeft geduurd. Het bedrijf heeft deze periode onder meer gebruikt om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren en toekomstplannen verder uit te werken.

All-focus

Snowworld exploiteert skibanen op acht locaties in het land. Ook een indoor skydivecentrum en een klimcentrum maken deel uit van het bedrijf. Sinds anderhalf jaar is ook de skibaan in Velsen-Zuid onderdeel van het concern. Kort daarna werden de skibanen in Rucphen en Terneuzen aan de groep toegevoegd. Volgens CEO Wim Hubrechtsen zijn er geen plannen om het aantal locaties in Nederland verder uit te breiden. Wel wil het bedrijf verder groeien door op de bestaande locaties het pakket aan activiteiten te verruimen. Ook zijn er plannen op Europees niveau, maar daarover kan Hubrechtsen nog weinig loslaten. Omdat het bedrijf beursgenoteerd is, heeft hij te maken met strikte regels inzake de informatieverstrekking. Wel wil hij kwijt dat Snowworld de ambitie heeft om Europees marktleider te worden in deze branche.

De groep telt alles bij elkaar ongeveer 1400 medewerkers. Voor hen waren het de afgelopen maanden onzekere tijden. Hubrechtsen: ,,We hebben er na de sluiting eerst voor gezorgd dat er rust kwam in de organisatie. Dat hebben gedaan door veel te communiceren naar onze medewerkers. Elke week een videoboodschap met de stand van zaken. Vooral duidelijk maken dat men niet hoefde te vrezen voor het verliezen van de job. Uiteindelijk kwam er rust. Daarna zijn we achterstallig onderhoud gaan uitvoeren. Ook hebben we als het ware onszelf opnieuw uitgevonden. We zijn gestart met een heel nieuw ticketingsysteem en we hebben onze marketing anders opgezet.” Op de locatie in Velsen-Zuid bestaan geen plannen om de bestaande hal uit te breiden of aan te passen. Wel zal het aanbod verruimd worden door ook buitensporten te gaan aanbieden. Dergelijke vernieuwingen zullen ook op andere locaties worden uitgevoerd. ,,We hebben een duidelijke ambitie om als groep verder te groeien”, aldus Hubrechtsen.

Die ambitie past uitstekend bij de plannen die de gemeente Velsen en Recreatieschap Spaarnwoude hebben voor het  verder ontwikkelen van het recreatiegebied Spaarnwoude. In de visie Spaarnwoude 2040 staat beschreven welke stappen gezet moeten worden om dat te bereiken. Wethouder Bram Diepstraten is als bestuurder van Recreatieschap Spaarnwoude nauw betrokken bij dat proces. De term “thrillseeking” valt als het type evenementen in Spaarnwoude wordt beschreven. Diepstraten: ,,Dat past wel bij Velsen. We hebben de watersporten aan de ene kant en Spaarnwoude aan de andere kant. Hij wijst op de veelzijdigheid van het aanbod: ,,Vlakbij station Spaarnwoude is een locatie waar allerlei activiteiten plaatsvinden, dan heb je boerderij Zorgvrij, waar vooral natuur en ecologie centraal staan en je hebt dit gebied bij Snowworld met de wat intensievere activiteiten, zoals het terrein voor de mountainbikers en de klimmuur op de heuvel.” Hij legt uit dat het de bedoeling is om op plekken waar de natuur al prominent aanwezig is, de natuurwaarde verder te versterken en op andere plekken de sportieve activiteiten te clusteren.

Woensdag maakte CEO Hubrechtsen een rondrit langs alle locaties van Snowworld om die officieel te heropenen. In Velsen-Zuid deed hij dat samen met wethouder Diepstraten. Hem viel de eer te beurt om het rode lint, dat voor de skibaan was gespannen, door te knippen. De wethouder was eerder wel al in het pand van Snowworld geweest, maar stond nog niet eerder op de piste. ,,Ik heb het nog nooit zo koud gehad in de zomer”, grapte hij. Zelf stond hij nog nooit op de lange latten, maar de uitnoding van het bedrijf om een skiles te komen volgen heeft hij aangenomen. ,,Voor het eind van het jaar kunt u zelf naar beneden skiën”, verzekerde Hubrechtsen hem. Diepstraten stipte in zijn toespraak aan dat het voor veel ondernemers een lastige periode is. ,,Veel mensen hebben onzekerheid over hun werk en we hebben als gemeente niet altijd een oplossing.” Tegen het team van Snowworld zei hij: ,,Ik ben blij dat we weer open kunnen.” Het woord ‘we’ was daarbij een bewuste keuze: ,,Ik wil daarmee benadrukken dat gemeente en ondernemers samen moeten optrekken.” (Tekst / Foto: Bos Media Services)