Basischoolleerlingen doen verkeersexamen

Maandag gaan de fietsexamens in Velsen weer van start. In vier ochtenden doen ruim 700 kinderen van alle basisscholen mee aan de examens. Want veilig meedoen in het verkeer: dat leer je buiten!

Kinderen moeten leren omgaan met verkeerssituaties die zij dagelijks tegen komen op weg naar hun school of sportclub. Daar zijn de jaarlijkse fietsexamens dan ook precies op gemaakt. Velsen heeft twee routes van elk ongeveer 6,5 km. De leerlingen rijden er daar één van, afhankelijk van waar hun school staat. Beide routes staan sinds half maart op www.velsen.nl. De kinderen kunnen van tevoren onbeperkt oefenen.

De fietsexamens op de route door IJmuiden, Driehuis en Velsen-Zuid zijn in de ochtend van maandag 10 en dinsdag 11 april. Op dinsdag 18 en woensdag 19 april gaat (ook ’s ochtends) de route door Santpoort en Velserbroek.

Tientallen hulpkrachten, waaronder veel ouders, helpen dan mee. Zij staan op de controleposten en kijken of kinderen de regels snappen en goed onder de knie hebben. Die beoordeling is belangrijk! Zij zien waar kinderen problemen mee hebben. Ouders zelf én de leerkrachten kunnen daar dan extra aandacht aan geven.

Ter voorbereiding hebben alle kinderen in maart ook mee kunnen doen aan het dode hoekproject ‘Veilig op Weg’ en het fietsvaardigheidsproject ‘Fiets Seef’.

Afgelopen donderdag vond het schriftelijk verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland plaats. De fietsexamens die daarna volgen zijn door de scholen zelf lastig te organiseren. Daarom helpen al jarenlang twee vrijwilligsters de scholen in Velsen om dit te coördineren. De gemeente helpt daar bij. (foto: Gemeente Velsen)