Zes jaar gezelligheid en puike vis bij Martens Viskraam

IJmuiden – Sinds zes jaar alweer is de viskraam op de Planetenweg in Zeewijk tegenover de Zeewijkpassage een vertrouwd gezicht. Niet zelden staat er een groepje mensen bij de gezellige kraam om een visje te kopen maar ook om een praatje te maken.

De viskraam is van Willem en Corina Martens, broer en zus. Zowel Dennis, de man van Corina als Loes, de vrouw van Willem, komen vaak helpen. Loes zegt: ,,Het is superleuk om daar te werken, bijna een buurtwinkel met vaste klanten. Mijn man en zijn zusje zijn met niets begonnen en hebben zich inmiddels gespecialiseerd in onder andere het haring snijden en ze kregen heel veel tips van mensen uit het viswereldje.’’ Zo gaat dat hier in IJmuiden namelijk, er is veel gunning onderling.

Er wordt haring, lekkere gebakken vis, waaronder natuurlijk kibbeling van kabeljauw, verkocht. Verder onder andere gebakken wijting, schol, tongetjes en schar. De vis is supervers en wordt elke dag rechtstreeks uit de vishal gehaald. Loes: ,,Dat moet ook wel, we zitten natuurlijk in IJmuiden in een gebied van viskenners. Ook de wijting gaat als een trein, een ondergeschoven maar lekker visje.’’ En natuurlijk heerlijke salades van krab, tonijn en makreel. De spekbokking is bijvoorbeeld een favoriet.

Gezelligheid

Zoals dat gaat is Martens een buurtwinkel geworden. Er wordt onderling en met het team lekker gekletst en als het niet te druk is dan gaat dat gepaard met een ‘koffietje’, zoals Loes zegt. ‘Een bakkie’, dus. Loes: ,,Moet je je voorstellen, mijn man kreeg afgelopen januari een ongelukje. We werden overstelpt met lieve kaarten. Waar vind je dat?’’

Foto: ‘We moeten wel kwaliteit leveren met die viskenners hier.’ Foto: Jeroen van Duijn