Wonen in een piepklein huisje

IJmuiden – Wonen op een totale oppervlakte van amper twintig vierkante meter? Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in deze vorm van duurzaam wonen. Vanuit het hele land kwamen belangstellenden zondagmiddag naar Base Camp IJmuiden om zich op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen op het gebied van de zogenoemde tiny houses.

Het bedrijf Eco-Cabins heeft op een terrein aan het Kennemermeer, direct ten zuiden van de Kennemer Boulevard, een klein parkje ingericht waar tiny houses komen te staan. Nu al staan er acht van deze woningen, aan het eind van het jaar moeten dat er twintig zijn, van verschillende aanbieders. Belangstellenden kunnen zo’n huisje huren om te ontdekken of ze in staat zijn om te leven in een piepklein huisje, waarin duurzaamheid centraal staat. Zo is er bijvoorbeeld een bedrijf dat gebruikte zeecontainers ombouwt tot complete woningen, met een aparte slaapkamer, een ruimte voor een wasmachine, droger en magnetron, een keukentje en een huiskamer. En ander bedrijf heeft één minihuisje ontwikkeld dat niet voor permanente bewoning is bedoeld, maar kan worden gebruikt als tijdelijk onderkomen, maar ook als vergaderruimte of bijvoorbeeld voor een beautysalon. Het huisje staat op een trailer, maar kan daarvan ook losgekoppeld worden. Aansluitingen zijn niet nodig, het huisje van 2,4 x 2,4 meter beschikt over een eigen watervoorziening, zonne-energie en een warmtevoorziening.

De redenen om te kiezen voor wonen in een tiny house zijn divers. ,,Wij wonen nu in een appartement’’, vertelt een jong stel, dat emigratie overweegt. Het plan is om de huidige woning te koop te zetten en in de tussenfase een tiny house te betrekken. ,,Het moet in elk geval zo duurzaam mogelijk zijn.’’ Een ander stel woont nu op een woonboot in IJmuiden en ziet een tiny house wel zitten. ,,Ik heb gehoord dat er een heel dorpje van deze huisjes komt, dat lijkt ons wel leuk. Veel heb je niet nodig om te wonen. Als het prijstechnisch ook interessant is, willen we het wel doen.’’ Als een bezoekster rondkijkt in een van de huisjes op het terrein, merkt ze op: ,,Ik krijg het gevoel van een vakantiehuisje, niet van een woonhuis.’’ Erling Siebesma, woordvoerder van Eco-Cabins, legt uit dat dit vooral komt door de plek waar het huisje staat. ,,Het is de omgeving die de beleving bepaalt. Je moet het huisje dus gewoon ergens anders plaatsen.’’ Een bezoekster uit Haarlem is zeer enthousiast over de tiny houses, maar hoopt dat gemeenten meer locaties gaan aanwijzen om ze te kunnen plaatsen: ,,Om te starten kun je nu eigenlijk nergens terecht.’’ (tekst / foto: Bos Media Services)