Velsen – De komende maanden zal het terrein van Tata Steel aan de noordzijde geleidelijk verdwijnen achter een gigantisch windscherm. Vorige week ging de aanleg ervan formeel van start door het symbolisch slaan van de eerste paal. Het scherm van achttien meter hoog en een ongeveer een kilometer lang komt langs de Reyndersweg in Velsen-Noord te staan.
Door Raimond Bos
Dat veel processen op het terrein van Tata Steel hun weerslag hebben op de directe omgeving, wordt door niemand betwist. Niet alleen buiten de poorten van het bedrijf, maar ook daarbinnen is men ervan overtuigd dat het beter moet en daar wordt hard aan gewerkt. Enkele jaren geleden werd een reeks maatregelen aangekondigd die het bedrijf zo’n tweehonderd miljoen euro kosten en die tot doel hebben de overlast in de gebieden rond Tata Steel fors te laten afnemen. Eén van die maatregelen is de bouw van het windscherm, dat men vervaardigt uit stalen platen met een perforatie erin. Die gaten moeten ervoor zorgen dat de wind nog wel door het materiaal heen kan komen, maar veel minder vat zal krijgen op de grondstoffen die op het terrein liggen. Zonder gaten zou achter het scherm een valwind ontstaan, hetgeen nu wordt voorkomen.
Kunst op het windscherm
Voor het ontwerpen van het unieke windscherm maakte Tata Steel gebruik van Computational Fluid Dynamics (CFD), een techniek die ook in de Formule 1-wereld gebruikt wordt om luchtstromen te berekenen. Het is van groot belang dat de constructie bestand is tegen het stormachtige weer dat onze kuststrook soms teistert. ,,Ook bij windkracht 12 blijft het scherm gewoon staan’’, werd de bezoekers vorige week donderdag verteld. Om omdat het oog ook wat wil, ging het staalbedrijf een samenwerking aan met kunstenaarscollectief Spatzuiver. De kunstenaars gaan ervoor zorgen dat er fraaie afbeeldingen op het scherm te zien zullen zijn. Het zullen herkenbare plaatjes worden die te relateren zijn aan de kust. Eigenlijk was het de bedoeling geweest om het windscherm al eind 2023 gereed te hebben. De voorbereiding nam echter meer tijd in beslag, het ligt nu in de lijn der verwachting dat het scherm in de tweede helft van de zomer gereed zal zijn.
Filteren en afzuigen
Intussen viel vorige week ook een andere mijlpaal bij Tata Steel te vieren. Het bedrijf heeft een installatie gerealiseerd die ze zelf de grootste stofzuiger van Nederland noemen. Dat is niet overdreven, want de ontstoffingsinstallatie is tachtig meter lang en vijfendertig meter hoog. Dat is zo hoog als een flatgebouw van tien verdiepingen en in deze installatie hangen zestigduizend filterzakken. Het filterproces moet ervoor zorgen dat de uitstoot van gevaarlijke stoffen voor het overgrote deel verdwijnt. Op de hoogovens zijn bovendien speciale kappen aangebracht, die bij het aftappen van vloeibaar ruwijzer de uitstoot van stof met zo’n driekwart moet verminderen. Dat aftappen is een handeling die vrijwel continu plaatsvindt, hetgeen de noodzaak van een goede afzuiging nog eens extra benadrukt. Ook de komende jaren zal er op het terrein van het staatbedrijf nog van alles gebeuren om het productieproces schoner te maken.
Buren in gesprek
Tata Steel heeft sinds enkele jaren zogenoemde burentafels die bedoeld zijn om met omwonenden in gesprek te komen. Eén van die omwonenden is Johan Zwakman. Hij is voorzitter van Wijkplatform IJmuiden-Noord, maar ook voormalig medewerker en OR-/COR-lid van Tata Steel. Als deelnemer aan de burentafel was hij uitgenodigd om tezamen met een delegatie van het concern en bestuurders het lint door te knippen bij de nieuwe installatie. ,,Goed dat ze op deze manier proberen het milieu
steeds beter te maken’’, reageert hij. Hij wijst erop dat het bedrijf hiermee de grootste investering ooit doet om vervuiling tegen te gaan. Wie meer wil weten over de maatregelen die het bedrijf in dit kader neemt, kan op www.tatasteel.nl/kaart kijken. Op de interactieve kaart zijn alle onderdelen van het programma Roadmap Plus weergegeven.
Fotobijschrift:
Bram Nugteren (Omgevingsmanager Tata Steel), Brigitte van den Berg (Wethouder Beverwijk), Jeroen Verwoort (Wethouder Velsen) en Bram van de Kaa Engineering Manager Tata Steel) gaven het startsein voor de aanleg van het windscherm. Foto: Bos Media Services