Kennemerlaan Leeft: wat een feest!

Drukbezochte evenementen, swingende optredens en een gemoedelijke sfeer. De derde editie van zomerfestival De Kennemerlaan Leeft! gaat de boeken in als een daverend succes. Vijf dagen lang schudde het centrum van IJmuiden op haar grondvesten. Met dank aan de onvermoeibare vrijwilligers van de Stichting Harddraverij IJmuiden en Zakencentrum Kennemerlaan en de plaatselijke horeca.

Tienduizenden mensen hebben van woensdagmiddag tot zondagavond genoten van zeer uiteenlopende activiteiten, zoals de Rijwielhandel KOK Wielerronde, de Rabobank IJmond Kortebaan, de Jaarmarkt en de Culinaire Markt. Op het Kennemerplein traden elke avond lokale en landelijk bekende artiesten op. Zij hadden de beschikking over een imposant podium dat niet zou misstaan op Dutch Valley. De kermis stond voor het eerst op het Van Poptaplantsoen.

Wat opviel was de gemoedelijke sfeer die er tijdens het zomerfestival heerste. De organisatie liet zondagavond weten dat het zeer rustige dagen waren voor de politie, beveiliging en de vrijwilligers van het Rode Kruis.

De Facebook-pagina van De Kennemerlaan Leeft! staat vol met foto’s van de verschillende evenementen. Met een bereik van 76.000 mensen was de pagina de afgelopen dagen ‘trending’. Veel IJmuidenaren gebruikten het digitale forum om de organisatie te bedanken. Terecht, want vóór en achter de schermen is door een kleine groep vrijwilligers keihard gewerkt om het zomerfestival tot een succes te maken. Sommige medewerkers moesten het doen met twee tot drie uur slaap per nacht. Een prestatie van formaat waarvoor zij zondag om 23.00 uur met een luid applaus werden bedankt door de laatste bezoekers.

De belangrijkste conclusie is dat het zomerfestival De Kennemerlaan Leeft! in een grote behoefte voorziet. Hier zijn de hoge bezoekersaantallen het bewijs van. Ook de keuze voor één groot podium op het Kennemerplein is een schot in de roos gebleken.

Dat het evenement groeit, blijkt ook uit de totalisatoromzet tijdens de Rabobank IJmond Kortebaan. Deze steeg met bijna 1.500 euro naar 35.235,50 euro, terwijl er minder paarden aan de start verschenen. Met deze omzet komen de kortebaandraverijen van Heemskerk en Beverwijk langzaam in het vizier, merkte één van de organisatoren tevreden op. (foto: Erik Baalbergen)