Vrijwilligersgroep Beeckestijn verdubbeld

Dat werken in de tuinen op een mooie buitenplaats aantrekkelijk is blijkt wel uit de hoeveelheid aanmeldingen op Beeckestijn dit afgelopen jaar: de tuingroep, die op dinsdagmiddag de kruidentuin onderhoudt, is maar liefst verdubbeld.

,,We zijn begin dit jaar van 15 vrijwilligers uitgegroeid tot een groep van zo’n 30 personen”, aldus Mike van Leeuwen, boswachter van Natuurmonumenten. Het succes van de groep is volgens de boswachter mede te danken aan de inzet van de nieuwe vrijwillige tuinbaas Kees de Man. ,,Kees is een bevlogen tuinbaas, die het beste uit de groep weet te halen. Daarbij zorgt hij ook voor gezelligheid en kan ie goed motiveren. Dat zorgt ervoor dat sommige vrijwilligers ook op andere dagen werkzaam zijn in de tuin. En hij zelf natuurlijk ook.”

De tuingroep op Beeckestijn richt zich op de moestuin, fruitboomgaard en kruidentuin op de buitenplaats, maar doen ook werkzaamheden elders in het terrein. Zo maken de vrijwilligers de vijverkom kroosvrij en zullen ze aankomende maand dertig plantgaten graven, zodat de kersenboomgaard opnieuw aangeplant kan worden op de buitenplaats. In de 18e en 19e eeuw was de ‘Velser kers’ beroemd in Amsterdam en Haarlem. Op de vele buitenplaatsen in Velsen werd op grote schaal kersen geteeld voor de verkoop. Helaas is dat nu verdwenen, maar door de aanplant van 30 nieuwe bomen hoopt Natuurmonumenten dat stukje geschiedenis van Velsen weer tot leven te brengen. Op zaterdag 1 november tijdens de Natuurwerkdag zal de nieuwe boomgaard ingeplant gaan worden. Iedereen mag meehelpen die dag.

Natuurmonumenten is overigens zeker op zoek naar nog meer vrijwilligers op Beeckestijn. Wil je meedoen met de tuingroep? Meld je dan aan bij boswachter Mike van Leeuwen: m.vanleeuwen@natuurmonumenten.nl of kom op dinsdagmiddag even een kijkje nemen in de tuin op Beeckestijn.  Je kunt je ook aanmelden via de FaceBook-pagina van Beeckestijn. Voor de natuurwerkdag kun je je aanmelden op www.natuurwerkdag.nl.