Verkeersinfarct door gekantelde vrachtauto

Een gekantelde vrachtwagen heeft maandagmiddag voor grote problemen gezorgd op de wegen in en rond Velsen. In de avondspits was sprake van een verkeersinfarct waarbij de vertraging opliep tot twee uur. De A9 was urenlang in beide richtingen afgesloten.

Een klapband was er maandag rond 11.45 uur de oorzaak van dat een vrachtwagencombinatie met oud ijzer ter hoogte van Velserbroek kantelde en door de vangrail schoot. Daarbij kwam een grote hoeveelheid puin op de tegengestelde rijbaan (Alkmaar-Amstelveen) terecht. De middengeleider raakte over een lengte van 20 meter beschadigd. Diverse hulpdiensten kwamen naar de plek van het ongeval. Ondanks de enorme ravage raakte niemand gewond.

Rijkswaterstaat sloot de A9 in beide richtingen af om bergers de ruimte te geven de puinhoop op te ruimen. Binnen een uur werd begonnen met het afvoeren van het oud ijzer. Rond 16.45 uur, vijf uur na het ongeval, lukte het om de gecrashte vrachtwagen weer rechtop te zetten. Daarna kon worden gestart met het repareren van de zwaar beschadigde vangrail die de rijbanen van de A9 van elkaar scheidt. Een uur later kwam het verkeer richting Amstelveen heel langzaam weer op gang omdat de vluchtstrook werd opengesteld. Aan het begin van de avond ging één baan richting Alkmaar open.

Ondertussen was in de regio Kennemerland sprake van een verkeersinfarct. Op de doorgaande wegen in Haarlem, Beverwijk, Heemskerk en Velsen stond het verkeer stil of werd stapvoets gereden. Ook de sluiproutes liepen vol. Sommige automobilisten deden meer dan twee uur over een stukje waar normaal tien minuten voor staat. Rijkswaterstaat riep automobilisten op langer op het werk te blijven. De bussen van Connexxion liepen vertraging op. Sommige lijnen werden uit voorzorg geschrapt.

In de loop van maandagavond werd de sitiuatie op de wegen iets beter. Het duurde nog tot 23.00 uur voordat de A9 weer volledig werd vrijgegeven. (foto: Ko van Leeuwen)