Velsen – De gemeente heeft het boekjaar 2021 afgesloten met een positief saldo van ruim 8,4 miljoen euro. Dat wil overigens niet zeggen dat er daadwerkelijk geld over blijft. Een groot deel van het geld is al gereserveerd voor uitgaven die dit jaar plaatsvinden en de gemeente haalde eerder 3,5 miljoen euro uit de algemene reserves om de begroting sluitend te krijgen. Een deel daarvan kan nu terugvloeien in de gemeentelijke schatkist, maar dan blijft er nog altijd een tekort van 1,1 miljoen euro staan.
Door Raimond Bos
Het is voor wethouder Jeroen Verwoort (financiën) de laatste keer dat hij de jaarstukken aan de gemeenteraad presenteert. Tegelijk zijn ook de perspectiefnota en eerste bestuursrapportage van 2022 een feit. Vorig jaar moest het college alle zeilen bijzetten om een miljoenentekort in de begroting te dichten. De hoge kosten voor de jeugdzorg, in combinatie met een tegenvallende uitkering vanuit het Rijk, zorgden ervoor dat Velsen de broekriem flink moest aantrekken. ,,Dat was zwaar, maar we hebben het voor elkaar gekregen met behoud van onze voorzieningen’’, aldus Verwoort. De wethouder wijst erop dat lang niet elke gemeente in ons land erin slaagde om die voorzieningen in stand te houden. ,,Er zijn dorpen waar de bibliotheek moest sluiten, gemeenten die geen zwembad meer hebben, zo ver kwam het in Velsen niet. Je zou kunnen zeggen dat we flink hebben moeten hozen, maar niet een deel van het schip hoefden af te stoten.’’
Gemeente financieel gezond
Met een positief resultaat van 8,4 miljoen euro ben je als leek geneigd te denken dat Velsen zich in een luxe positie bevindt, maar dat blijkt behoorlijk tegen te vallen. Verwoort legt uit: ,,Van dat bedrag bestaat ongeveer drie miljoen euro uit geld dat we niet hebben uitgegeven, omdat projecten zijn doorgeschoven. Dat geld zullen we dus in 2022 alsnog uitgeven. Verder gaat het om ongeveer 1 miljoen dat voor coronasteun bedoeld was, maar overbleef omdat er minder uitkeringen werden aangevraagd.‘’ Tezamen met andere bedragen die nog niet in de begroting van vorig jaar waren opgenomen, maar wel behoren tot de reguliere bedrijfsvoering, blijft er al met al zo’n 2,4 miljoen euro over. Zetten we dat vervolgens af tegen de 3,5 miljoen euro die de gemeente uit de algemene reserves haalde, dan houden we alsnog een verlies van 1,1 miljoen euro over. Kijken we echter naar het meerjarenperspectief, dan komt Velsen er redelijk goed vanaf. Weliswaar staat er voor 2023 een verwacht tekort van bijna 1,6 miljoen euro in de boeken, maar vanaf 2024 keert het tij. Op basis van de huidige berekeningen zal er in dat jaar bijna 2,4 miljoen euro overblijven, het jaar erop zelfs ruim het dubbele van dat bedrag.
Beleidsarme perspectiefnota
Omdat de nu nog zittende wethouders aan het einde van de bestuursperiode zijn, koos het college voor een beleidsarme perspectiefnota. ,,We willen niet vooruit regeren, daarom richten we ons alleen op de autonome ontwikkelingen en de speerpunten uit de begroting 2022’’, verduidelijkt Verwoort. Onzekerheden zijn er intussen nog genoeg. Ten eerste kampt de gemeente nog met de naweeën van de coronacrisis, terwijl de volgende crisis – de gevolgen van de oorlog in Oekraïne – er direct achteraan is gekomen. In de afgelopen jaren liepen de gemeenten steeds vaker tegen begrotingstekorten aan omdat met name de kosten voor de jeugdzorg en WMO snel stegen, terwijl die vanuit het Rijk onvoldoende werden gecompenseerd. Het tij lijkt inmiddels enigszins te keren, al is het zeker nog geen vetpot.
Gemeenten krijgen meer geld om te besteden als het Rijk zelf ook meer heeft besteed, terwijl ze moeten inkrimpen als de Rijksuitgaven ook krimpen.
De wethouder is niet te spreken over deze systematiek: ,,Het is een onzalige tombola waar niet op valt te begroten.’’
Foto: Bos Media Services