Velsen geen Bende bord geplaatst bij strandopgang

IJmuiden – Zaterdag onthulde Pieter Vermeulen Museum stagiair Sven Bosma het ‘Velsen geen Bende’ bord bij de strandopgang van het IJmuiderstrand om zo strandbezoekers op vriendelijke wijze te vragen om af en toe zwerfvuil op te rapen en weg te gooien. 

Het is inmiddels alweer 2 jaar geleden dat de gemeente Velsen en het Pieter Vermeulen Museum de handen ineen sloegen en onder de noemer Velsen geen Bende de strijd tegen het zwerfvuil aangingen. Sinds die tijd zijn er tal van acties gehouden waaronder opschoonevenementen en voorlichtingsacties. Heel succesvol is de zwerfvuilexperience die nu in het Pieter Vermeulen Museum te zien is. De tentoonstelling is door bijna alle Velsense scholen bezocht en door het educatieve programma te volgen weten kinderen wat de gevolgen van zwerfvuil kunnen zijn. Samen met stagiairs van het Felisenum en kinderen van de Beestenbende zijn ook posters en prullenbakstickers ontworpen. In verschillende delen van Velsen zoals Driehuis, Velserbroek en park Velserbeek wordt zo de boodschap van de kinderen aan voorbijgangers getoond. Een wens van de kinderen, die maandelijks in hun eigen omgeving opruimen, was het plaatsen van een bord bij de strandopgang en deze is er nu ook gekomen! 

Veel kinderen die zwerfvuil opruimen doen dit omdat dieren regelmatig de dupe zijn van zwerfvuil. Het was dan ook heel bijzonder dat vlak voor dat vrijwilligers zich bij het BRAK!huisje konden aanmelden om mee te helpen met de opschoonactie een vos bij het huisje verscheen!

Iedere 2 maanden wordt er een uur klein zwerfvuil geruimd bij het Kennemermeer. Dit weekend vonden ze in een uur tijd maar liefst 436 peuken. Klein zwerfvuil wordt vaak over het hoofd gezien hoewel het enorm schadelijk is voor het milieu. Zo vervuilt 1 sigarettenpeuk wel 8 liter water. (foto: aangeleverd) (foto: aangeleverd)