Velsen doet mee aan de Energy Battle

Drie teams in de gemeente Velsen gaan vanaf 10 oktober de strijd aan in de landelijke Energy Battle van het Klimaatverbond.

In de Battle gaat het erom wie erin slaagt om zoveel mogelijk energie te besparen. De teams strijden binnen de Battle tegen andere gemeenten, maar zullen ook het ook onderling tegen elkaar opnemen. Op dinsdag 3 oktober, om 16.30 uur, verricht wethouder Floor Bal de officiële kick-off. De kick-off vindt plaats in het Duurzaamheidscentrum Du-Dock op Plein 45. Graag nodigen wij u uit om daarbij aanwezig te zijn.

Het is de tweede keer dat Velsen deelneemt aan de Energy Battle. Vorig jaar nog bespaarden de teams gemiddeld 16,1% energie. Een goede score, wat het laat zien dat er een flinke besparing is te realiseren door het nemen van kleine maatregelen. Dit jaar nemen wederom drie teams het tegen elkaar en andere gemeenten op. Dat gebeurt in estafettevorm. Allereerst start een team van de gemeente Velsen. Zij zullen het stokje doorgeven aan een team van het Pieter Vermeulen Museum. Het derde team wordt nog geformeerd.

Nederlandse gemeenten willen hun inwoners, werknemers en bedrijven stimuleren om hun energieverbruik te verlagen. Daarom doen vanaf 10 oktober (de dag van de duurzaamheid) in diverse gemeenten, waaronder Velsen, Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Landsmeer en Wormerland teams mee aan de Battle. De gemeente die na drie maanden de meeste energie heeft bespaard, is de winnaar. Deze wordt in februari 2018 bekendgemaakt.

Een gemiddeld Nederlands huishouden verspilt 14% elektriciteit. Daarnaast krijgen we met z’n allen steeds meer apparaten en gadgets in huis die allemaal elektriciteit verbruiken. Gemiddeld hebben we er zo’n 68 in huis! Met de Energy Battle wil het Klimaatverbond laten zien dat een gemiddelde elektriciteitsbesparing van 10 tot 20% goed haalbaar is. Als een gemiddeld gezin 15% bespaart scheelt dat zo’n 120 euro per jaar. Besparen is dus goed voor de portemonnee én het milieu.