Vellesan College in finale Artcadia

Het Vellesan College heeft de finale bereikt van de kunst- en techniekwedstrijd Artcadia. Zij strijden op 11 april met hun project ‘Let it be-tontent’ om de winst.

‘Artcadia, Imagine your future’ is een landelijk techniek- en kunstwedstrijd voor leerlingen in 2 havo/vwo. Stel je voor, je leeft in het jaar 2080. De stad, zoals je die in het begin van de 21e eeuw kende, bestaat niet meer. Hoe leven we met elkaar? Hoe ziet ons vervoer eruit? Hoe gaan we om met gebouwen, de ruimte, het water en ons milieu? Met deze vraagstukken die zich voordoen in de fictieve toekomststad, gaan scholieren onder begeleiding van docenten aan de slag.

De 128 deelnemende scholen uit Nederland en België stuurden maar liefst 323 maquettes, schilderijen, multimedia en andere creatieve uitingen in. Die werkstukken zijn door een deskundige jury beoordeeld en daaruit zijn de finalisten geselecteerd. Deze groepen werken hun projecten vervolgens verder uit en geven tijdens de feestelijke finale een presentatie. Dat gebeurt op woensdag 11 april in het Evoluon in Eindhoven. De finale wordt gepresenteerd door Ruud Feltkamp.

Artcadia wordt dit jaar voor de tiende keer gehouden. De wedstrijd wordt georganiseerd door Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) samen met advies- en ingenieursorganisatie Arcadis en Canon Nederland om jongeren van middelbare scholen te laten zien en ervaren hoe boeiend de wereld van techniek is.

Een professionele vakjury selecteert elf finalisten, de publieksjury selecteert de twaalfde finalist. Deze twaalf groepen presenteren hun idee op de finaledag aan de vakjury. Deze juryleden kiezen het meest creatieve, originele, technische en best gepresenteerde project. De bedenkers van het winnende project maken een onvergetelijke reis naar Warschau.

Het Vellesan College in IJmuiden was in 2016 al eens winnaar van Artcadia. Zie ook www.artcadia.nl.