Veertig keer als begeleider naar Lourdes

Ton Joosten is 40 keer als begeleider meegeweest naar bedevaartsplaats Lourdes in Zuid-Frankrijk. Vanwege deze bijzondere prestatie had het bestuur van Stichting Lourdesgroep Santpoort een grote verrassing voor hem in petto. In het diepste geheim waren familie, vrienden en Lourdesgangers zondagochtend uitgenodigd voor een bijeenkomst in de Engelmunduskerk waar hij het Ereteken van Sint Bavo kreeg van Deken Ton Cassee van bisdom Haarlem Amsterdam.

Ongeveer 30 jaar geleden ging Ton voor de eerste keer met een groep jongeren naar Lourdes. Het werd een geweldige week die de aanleiding vormde voor het opzetten van ‘Lourdes-werk Santpoort’ dat na een tijdje werd omgezet in de Stichting Lourdesgroep Santpoort. Hierbij vervult hij de functie van bestuurslid/penningmeester en is in deze functie ook de drijvende kracht achter het gehele vrijwilligerswerk, waaronder ook de oud papier inzameling.

Maar zonder ondersteuning van een gemotiveerde groep van zo’n veertig vrijwilligers is het natuurlijk niet mogelijk om gedurende de afgelopen jaren zo’n 1.500 pelgrims naar Lourdes te begeleiden. Dit verwoordde hij ook in zijn dankwoord, tijdens het feestelijke intermezzo gedurende de kerkdienst. ,,Pas toen ik de kerk inliep zag ik veel gezichten waarvan ik dacht, die zie ik hier anders nooit. Die zijn hier toch niet voor mij? Maar nu begrijp ik dat er, achter mijn rug om, het nodige is georganiseerd. Hoewel ik nu in het zonnetje sta, met een onderscheiding, wil ik hiermee alle betrokkenen dank zeggen voor hun hulp en ondersteuning. Maar in de eerste plaats mijn vrouw José en mijn kinderen die talloze malen op het perron hebben gestaan om mij uit te zwaaien als ik voor de zoveelste keer op reis ging. Maar de appel valt niet ver van de boom want ook mijn vrouw en kinderen hebben inmiddels bezoeken aan Lourdes gebracht.’’

Van de gelegenheid om Ton te feliciteren werd na afloop van de dienst, onder het genot van een kopje koffie, druk gebruik gemaakt. (foto: Joop Waaijenberg)