Veel primeurs op SAIL 2015

Tijdens de negende editie van SAIL komen veel tall ships naar Nederland die hier nog nooit eerder te zien waren. Zo vaart de Young Endeavour (foto) voor het eerst over uit Australië. Uit Spanje komt voor het eerst de replica van de legendarische Nao Victoria. Dit oorspronkelijke 16e eeuwse schip maakte tussen 1519 en 1522 als eerste zeilschip een succesvolle reis rond de wereld. La Grace is een charmante replica uit Tsjechië, die ook voor de eerste keer deel zal uitmaken van SAIL.

Tijdens SAIL 2015 zijn er nog meer bijzondere tall ships te zien. Het Franse zeilschip Belem, ‘The Grand Old Lady’, komt niet heel vaak naar de noordelijke wateren, maar maakt een uitzondering voor het grootste nautische evenement van Nederland. Een historische beauty en nog steeds zoals ze ooit werd gebouwd. Deze editie van SAIL mogen we na lange tijd ook weer meerdere schepen uit Latijns-Amerika welkom heten, waaronder de Gloria. En natuurlijk zijn er de publiekstrekkers: de legendarische en wereldberoemde tall ships, zoals de Kruzenshtern, de Christian Radich en de Statsraad Lehmkuhl. Maar ook uit eigen land zijn de stoere Hollandse schepen als de Europa, de Oosterschelde en de Tecla te bewonderen.

Jeannette Blijdorp-Jonker is al zes edities van SAIL verantwoordelijk voor de onderhandelingen met de tall ships: ‘Dit wordt de grootste en mooiste SAIL die er ooit is geweest. Nooit eerder kwamen er zoveel schepen en nog nooit eerder kwamen er zulke bijzondere schepen naar Nederland. Ik kan nog niet alles verklappen maar ik ben er van overtuigd dat er nog een aantal heel grote namen aan toegevoegd gaan worden. En dan wordt dit zelfs de grootste SAIL ter wereld. Dat is wel mijn doel!’

SAIL vindt plaats van 19 tot en met 23 augustus 2015. In IJmuiden wordt de komst van de tall ships gecombineerd met het Havenfestival en SAIL IJmuiden. Zie ook www.sail.nl/tallships.