Vangst drugs en illegale sigaretten na anonieme tips

Santpoort – Op woensdag 29 mei zijn een 35-jarige man en een 33-jarige vrouw, beide uit Santpoort-Noord, aangehouden. De man wordt van drugshandel en witwassen verdacht, de vrouw van witwassen. De politie kwam de mannelijke verdachte op het spoor door onder andere alerte burgers die anoniem melding deden. De recherche startte een onderzoek naar de verdachte en zijn illegale activiteiten, in samenwerking met de Gemeente Velsen en het Openbaar Ministerie.

Harddrugs en sigaretten gevonden na doorzoekingen

Na de aanhoudingen werden doorzoekingen verricht in de woning van verdachte, en in 2 andere objecten, een viskar en een garagebox. Hierbij zijn grote hoeveelheden harddrugs aangetroffen. Naast harddrugs vond de recherche in de garagebox ook grote hoeveelheden illegale sigaretten. Behalve de drugs en sigaretten, zijn ook een viskar, twee auto’s, een scooter en ruim 5000 cash geld inbeslaggenomen. De mannelijke verdachte is door de RC gehouden en zit vast met beperkende voorwaarden. De vrouwelijke verdachte is heengezonden. Het strafrechtelijke onderzoek is nog in volle gang.

Standplaatsvergunning viskar per direct ingetrokken

Burgemeester Frank Dales wil met elkaar een veilig Velsen creëren, dus ook op het gebied van drugspreventie. Het is een samenspel tussen het nemen van voorzorgsmaatregelen, het delen van informatie en het nemen van verantwoordelijkheid. Op basis van de aanhoudingen heeft de burgemeester de standplaatsvergunning van verdachte dan ook per direct ingetrokken. De burgemeester doet onderzoek naar sluiting van de panden van de verdachte, omdat daar harddrugs zijn aangetroffen. Drugshandel heeft een negatieve invloed op de leefbaarheid in wijken. Daarom kan de gemeente een drugspand sluiten, zodat drugshandel uit de wijk geweerd wordt.

Kracht van werken in RIEC-verband

In strijd tegen drugscriminaliteit werkt het Regionaal Informatie en Expertisecentrum Noord-Holland (RIEC) samen met de Politie NH, de Belastingdienst, het Openbaar Ministerie en lokale overheden zoals de Gemeente Velsen. De aanpak van misdaad in RIEC-verband maakt het voor organisaties mogelijk om informatie met elkaar te delen. Hierdoor ontstaat een beter beeld van criminele activiteiten van personen en/of bedrijven. Gezamenlijk kunnen we beter met gerichte maatregelen optreden. We maken samen één vuist tegen misdaad.

Witwassen

De man en vrouw hadden een groter uitgavenpatroon dan dat zij als inkomsten opgaven. Dit maakt hen verdacht van witwassen. De recherche doet hier verder onderzoek naar.

Meld drugshandel

Bewoners kunnen veel last ondervinden van drugsgebruik en drugs dealen. Drugshandel vindt plaats in het illegale circuit, geweld wordt vaak niet geschuwd en daarvan kunnen ook onschuldige burgers de dupe worden. Heeft u vermoedens van drugshandel? Meld dit dan via 0900 – 8844 of bij heterdaad via 112. Wilt u liever anoniem blijven, dan kunt u de informatie ook via Stichting M. 0800 – 7000 doorgeven.