Unidos swingt de pan uit met Hairspray

Wat een swingend feest was Unidos met de musical Hairspray, afgelopen weekeinde te zien in Stadsschouwburg Velsen.

De musical over de jaren zestig was het perfecte podium voor al het zang-, dans- en acteertalent van Unidos. Na de geweldige musical Aïda van vorig jaar leek het moeilijk het niveau te evenaren, maar toch is Unidos er opnieuw in geslaagd de lat hoger te leggen.

Hairspray is een vrolijke musical met een serieuze toets over de heersende rassenscheiding in de jaren ‘60 in Baltimore. Hoofdrolspeelster Annika van Tongeren speelt Tracy Turnblad die graag wil dansen in de Corny Collins show. Met haar gevulde figuurtje lijkt dat echter niet zo gemakkelijk. Annika danst door de musical en draagt de show met haar zang- en danstalent.

Natuurlijk speelt het ook om liefde. Tracy valt voor Link Larkin (Wouter Wensink) die verkering heeft met een andere ster in de show Amber von Tussle (Christa Moerdijk). Tracy leert beter dansen van Seaweed (Jeroen de Brouwer) die met zijn enorme danstalent en elastieken figuur een genoegen om te zien was. Zijn moeder Motormouth Maybelle speelde ook een prachtige rol met haar krachtige stem.

Patrick Koelman schitterde als Edna Turnblad, de moeder van Tracy. Met zijn opgevulde gestalte en zware stem speelde hij de huisvrouw die zich ontpopt als sterke vrouw. Maar ook Baris Kirik als echtgenoot van Edna speelde een glansrol als de slimme en charmante Wilbur Turnblad. En Rick van Zijtveld was goed gecast als de showfiguur Corny Collins.

Timing, aankleding, choreografie en samenspel waren allemaal perfect. Alleen jammer dat het deskundige Unidos orkest een tikkeltje te luid klonk, waardoor in ieder geval op het balkon niet alles was te verstaan. Maar verder ‘chapeau’ voor de geweldige voorstelling, die dankzij veel vrijwilligers en sponsors tot stand is gekomen. (foto: Iris Rozeboom)