IJmuiden – Een spannende avond was het dinsdag 6 juni in de aula van het gebouw van Technisch College Velsen. Voor de vierde keer werd een Gouden S.T.E.M. trofee uitgereikt aan de leerlingen met de beste presentatie van hun idee om een mensenrechtenactie te ondersteunen. Zo’n 80 mensen vormden het publiek en woonden de spannende strijd bij.
Door Arita Immerzeel
Jurering
Leerlingen van 4 VMBO scholen, meestal in de leeftijd van 14 jaar, streden om de publieksprijs èn om de juryprijs. De vijfkoppige jury bestond uit Hanna de Bruin, voorzitter Gouden S.T.E.M. commissie, April van Loenen, lid College van Bestuur Dunamare Onderwijsgroep, Jeroen Verwoort, wethouder van Onderwijs Velsen, Polli Hagenaars, psycholoog gespecialiseerd in mensenrechten en Rob de Kleijn, rector Fioretti College Lisse. Deze jury loofde ook een geldprijs van 300 euro voor de winnaar uit.
Deelnemers
Dit jaar deden het Maritiem College IJmuiden / Technisch College Velsen, het Hoofdvaartcollege uit Hoofddorp en het Fiorettie college uit Lisse mee. Elf derdeklassers streden om de titels met duidelijke en ontwapende presentaties, die over de mensenrechten gingen.
Geelblauw
De organisator van het evenement is de Soroptimist Club Haarlem e.o., met diverse leden, opvallend vertegenwoordigd in hun clubkleuren geel en blauw als sjaal of shirt en broek.
Spannende strijd
Voor de wedstrijd begint, ontvangt een leerling uit Hoofddorp een bemoedigende knuffel van haar moeder. Een docent moedigt zijn leerlingen aan met de woorden: ,,We hebben meegedaan en daar zijn we trots op! Jullie zijn in ieder geval bij de eerste vijf!” Dan is het muisstil en kondigt directeur Maritiem College IJmuiden en Technisch College IJmuiden Frenk Out de keiharde strijd aan en wenst succes aan alle kandidaten. De jury zal na elke van de vijf presentaties vragen stellen. Het publiek kan via een app stemmen voor de publieksprijs, deze staat los van de juryprijs.
Aftrap
Lotta Croiset van Uchelen Feberwee houdt vervolgens een emotioneel betoog over hoe belangrijk kansen zijn voor jongeren. Het beeld, dat de winnaar zal ontvangen, staat voor de weg, de trap, die een jongere soms moet gaan om hogerop te komen.
Vervolgens volgen vijf ontroerende presentaties. Het publiek luistert aandachtig en applaudisseert luid na afloop. Chris van de Velde en Jesse Rusche bepleiten het belang van onderwijs in Zuid-Soedan. ,,Geen scholen, geen docenten, geen les!” klinkt het. Met een QR code, die zij in de regio verspreiden, dragen zij onder andere bij aan een oplossing.
Evelien Monster , Mi de Ridder en Ginger Verwoerd brengen hun thema over gelijkheid voor vrouwen in Pakistan in. Het raakt hen zichtbaar, dat daar kinderarbeid is en vrouwen geen goede kansen krijgen en afhankelijk blijven van een man. Zij dragen het ondersteunen van CARE aan als oplossing.
Senna Tromm, Beau de Heer en Robert van der Wilt pleiten voor recht op onderwijs en aandacht en zorg voor gevluchte kinderen uit Oekraïne. Een reeds georganiseerde high tea en buddy systeem levert een extra groot applaus op.
Quinn Brouwer staat er ineens alleen voor wegens ziekte van de andere presentator. Evengoed vertelt hij vrij en frank over het belang van recht op leven en veiligheid in Turkije na de recente aardbeving. Met een collectebus haalde hij reeds 50 euro op.
Tot slot komen Guido Beelen Hernandez en Guido Mikula aan het woord. Zij vertellen over het belang van het recht op onderwijs in oorlogsgebieden aan kinderen. ,,Het is essentieel voor een kind! En ook voor de toekomst van een kind,” vertelt Guido. Zij gaan een sponsoractie opzetten, waarin er hardgelopen gaat worden.

Prijsuitreiking
Als de jury in beraad gaat, wordt via een app gestemd voor de publieksprijs. Een docent breekt de spanning, door zijn leerlingen mee te geven, dat zij in ieder geval deze presentatie als bijlage op hun CV kunnen vermelden. Nadat er 120 stemmen binnen zijn, wordt deze toegekend aan het sympathieke drietal Senna, Beau en Robert. Als vervolgens een kwartier later de jury met hun beslissing komt, is het feest compleet. Alle deelnemers krijgen een oorkonde en een boek. Er zijn extra complimenten voor Quinn, die alleen was met de presentatie.
De juryprijs gaat ook naar het Hoofdvaart College in Hoofddorp. De geldprijs zal deels naar de school en deels naar Oekraïense vluchtelingen gaan, vertellen dubbele winnaars Senna, Beau en Robert. Zowel de publieksprijs als de juryprijs, en dan ook nog vertellen ,,wij willen helpen met alle liefde.” Hoe terecht kunnen winnaars zijn? De feestelijke avond werd met een drankje en zelfgebakken taart feestelijk afgesloten. Meer informatie: www.soroptimist.nl.
De jury loofde een geldprijs van 300 euro voor de winnaar uit. Foto: Arita Immerzeel