Typisch IJmuiden: het City Theater

Wekelijks staat Erik Baalbergen aan de hand van een foto stil bij een IJmuidens onderwerp naar aanleiding van de actualiteit, een bijzondere gebeurtenis, een evenement of gewoon de mooie taferelen die IJmuiden biedt. In deze aflevering aandacht voor het voormalige City Theater aan de Kennemerlaan.

Tot 1961 is Thalia dè bioscoop van IJmuiden. Maar de vooroorlogse bruisende woon- en uitgaansomgeving rond Thalia is dan allang verdwenen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van het oorspronkelijke centrum van IJmuiden en daarmee de wijk rondom Thalia ten prooi van de sloopwoede van de Duitsers gevallen. Bovendien wordt in het wederopbouwplan voor IJmuiden uit 1947 het centrum van IJmuiden elders geprojecteerd en wordt de hele wijk ten westen van de Oranjestraat bestemd voor ‘handel en nijverheid’.

Een grote nieuwe bioscoop is geprojecteerd aan de Kennemerlaan, op de hoek van het (vooroorlogse) Kennemerplein en de Houtmanstraat. Maar jarenlang ligt dit perceel braak en komt er niets terecht van het ‘nieuwe Thalia’ aan de Kennemerlaan. De Santpoortse architect W.H.J. Hoosemans maakt intussen een ontwerp voor een ‘sober en modern’ bioscooptheater Royal met een hotel-café-restaurant op de hoek.

Horecagedeelte

In 1956 start de bouw van het horecagedeelte, maar een vergunning voor de bouw van een bioscoop wordt nog niet verleend. De gemeente wil wel meewerken maar de ‘overheidspolitiek ten aanzien van de bouw van theaters’ vereist een complex verantwoord plan, waar veel tijd in gaat zitten. Naast en schuin achter Royal wordt in elk geval een strook grond gereserveerd om Royal mettertijd uit te breiden met een bioscoop. In maart 1957 wordt hotel-café-restaurant Royal geopend. Royal wordt geëxploiteerd door Ph.A. van Opbergen

Intussen is de gezelligheid in de buurt rondom Thalia in de jaren na de oorlog niet meer teruggekeerd. Bovendien voldoen de inrichting en uiterlijke vorm van Thalia ook niet meer aan de eigentijdse eisen. Directeur F. van Opbergen verzoekt de gemeente Velsen begin 1960 om medewerking bij de verplaatsing van de bioscoop naar de nog lege strook naast en schuin achter Royal aan de Kennemerlaan. De gemeente werkt nu direct mee en binnen een jaar verrijst naast Royal een moderne bioscoop, ook naar ontwerp van de Santpoortse architect Hoosemans.

450 zitplaatsen

Van Opbergen neemt de naam Thalia niet mee, maar besluit de nieuwe bioscoop de naam ‘City Theater’ te geven. Het front aan de Kennemerlaan is slechts negen meter breed. Via de buitenhal komt de bezoeker in de kassahal. Na het kopen van een kaartje kom je in de foyer, met garderobe, buffet en toiletten. Via een brede gang kom je uiteindelijk in de bioscoopzaal of op het balkon. De nieuwe bioscoop krijgt 450 zitplaatsen, waarvan 300 in de naar achteren sterk oplopende zaal en 150 op het balkon. Voorin de zaal komt een klein podium, voor bijvoorbeeld het houden van vergaderingen. Omdat IJmuiden al een schouwburg heeft, laat directeur Van Opbergen een uitgebreide toneelaccommodatie achterwege.

Nadat Thalia op 2 januari 1961 haar deuren als IJmuidens bioscoop heeft gesloten, wordt op 6 januari 1961 het City Theater officieel geopend door Velsens burgemeester J.C. Bührmann. Met de opkomst van de televisie in de huiskamers in de jaren zestig wordt de opening en exploitatie van een bioscoop best wel als een gok gezien. Maar de praktijk valt reuze mee; velen willen toch films op het ‘grote doek’ zien.

Opgesplitst

In de zeventiger jaren wordt de bioscoop opgesplitst in twee zalen. Het aantal zitplaatsen wordt teruggebracht naar totaal ruim 300. Veel IJmuidenaren hebben in de “City” heel wat meters film bekeken, waaronder romantische films, alternatieve films, cowboyfilms, de twee vuisten, karatefilms, Tarzan en James Bond, en dat alles onder het wakend oog van Van Opbergen. In oktober 1999 krijgt het City Theater een nieuwe eigenaar; Ronny Delsink.

Maar met twee zalen kan IJmuidens enige bioscoop niet lang meer opboksen tegen de megabioscopen in de naburige plaatsen. In april 2005 worden de laatste films vertoond en wordt de exploitatie beëindigd. Het haar erna wordt het City Theater verkocht. In de jaren daarna staat het pand “leeg”. Sinds januari 2014 is het administratie- en fiscaal-advieskantoor van Smit Velsen gevestigd in het pand. De grote vraag die bij velen nog speelt is: zijn de zalen er nog? Marcel Smit bevestigt dat de zalen en projectieruimte er nog zijn, maar dat de stoelen en de apparatuur zijn verdwenen. De ruimten worden voor opslag gebruikt. De voorgevel, met de naam ‘CITY’ en de display voor de titels van de films die draaien in City 1 en City 2, is nog opvallend aanwezig aan de Kennemerlaan.