Wekelijks staat Erik Baalbergen aan de hand van een foto stil bij een IJmuidens onderwerp naar aanleiding van de actualiteit, een bijzondere gebeurtenis, een evenement of gewoon een van de mooie taferelen die IJmuiden biedt. In deze aflevering aandacht voor de twee nieuwe muurschilderingen in het kader van ‘Kantje Pikken’.
Door Erik Baalbergen
Opnieuw is IJmuiden weer een stukje mooier geworden. Sinds enkele weken prijken twee nieuwe muurschilderingen – “murals” in vaktermen – op de route naar de haven en het strand. De reacties op de schilderingen onder de Julianabrug en langs de Kromhoutstraat, op de zijgevel van Timmerbedrijf Jonkman aan de Ohmstraat, zijn over het algemeen lovend! En we weten dat IJmuidenaren kritisch zijn tegenover kunstwerken en hun mening niet onder stoelen en banken steken…
Kantje Pikken, Rauwe Loper, Haven en Pier
De muurschilderingen zijn aangebracht in het kader van het street-art project ‘Kantje Pikken’. Dit project valt onder het ‘Masterplan de Rauwe Loper’ van de gemeente Velsen. Het doel van de Rauwe Loper is ‘de toegankelijkheid te verbeteren, de herkenbaarheid van het DNA van IJmuiden te vergroten en bezoekers, cruisetoeristen en de inwoners een welkom gevoel te geven.’ Hiertoe worden drie routes naar de kust uitnodigend en gastvrij gemaakt.
Een van de routes is de ‘Haven en Pier’ route naar de haven en IJmuiden aan Zee. Op voorstel van een gemeenteraadslid is de street art onderdeel van de Rauwe Loper. Bij de uitvoering van Kantje Pikken werkt de gemeente Velsen samen met Amsterdam Street Art (ASA), de Kunstcommissie Velsen en de Rigo verffabriek. Op uitnodiging van ASA zijn nu in totaal vier murals door internationaal bekende muurkunstschilders aangebracht langs de Haven en Pier route.
Bier en brood
In augustus vorig jaar heeft het kunstenaarsduo Bier en Brood in het kader van Kantje Pikken twee zwart-wit muurschilderingen aangebracht op muren bij Wageningen Marine Research aan de Dokweg en bij De Branding aan het begin van de Kromhoutstraat. Dit jaar zijn in de week van 20 april twee muurschilderijen aan het Kantje Pikken-collectie toegevoegd. ASA was hierbij verantwoordelijk voor het voorbereiden van de muren en het achteraf aanbrengen van een beschermende coating. Het IJmuidense klimaat en vooral meeuwenpoep zijn immers onverbiddelijk!
Karski & Beyond
Aan de Geul, onder de Julianabrug, heeft het street-artist duo Karski & Beyond de twintig meter lange en zes meter hoge betonmuur voorzien van een muurschilderij. Karski (1974) en Beyond (1983) werken sinds 2012 samen en houden beide van reizen en kunst. In 2017 won het duo de Dutch Street Art Award in de categorie ‘Best Dutch Mural’. Met hun muurschilderijen vertellen zij verhalen die mensen raken en aan het denken zetten.
Aan de Geul hebben zijn hun schilderij in twee dagen aangebracht. Het verkeer over de weg door de Geul werd tijdens het werk onder begeleiding van twee verkeersregelaars over een baan geleid. Het resultaat mag er zijn! Vooral de uiterst gedetailleerde afbeelding van de visser met zuidwester, door weer en wind gevormde taaie huid, volle baard en indringende en veelzeggende ogen valt op! Helaas vormen voornamelijk de passagiers van voorbijrijdende auto’s het flitspubliek. Het kunstwerk is aangebracht aan de kant van de rijbaan en daardoor voor wandelaars en fietsers letterlijk niet echt toegankelijk. Op de voorpagina van deze krant van vorige week is het totaalplaatje te bewonderen.
Smates
Aan de Kromhoutstraat, bij de Ohmstraat, heeft Smates een anders zo saaie vrijgevel voorzien van een fraaie en echt rauwe afbeelding die de kracht en de schoonheid van de zee uitbeeldt. Bert Smeets (1978), de man achter Smates, woont in Mechelen, België. Bart volgde een kunstopleiding in de klassieke manier van schilderen. Sinds 2013 werkt hij full-time als street-artist. Hij componeert zijn fotorealistische werken door bestaande afbeeldingen met elkaar te combineren. Zijn werken zijn te vinden in diverse Europese landen en onder meer in Canada, Zuid-Afrika en China. Nu dus ook in IJmuiden!
In zes voor hem lange dagen heeft Smates zijn compositie overgebracht van het schermpje van zijn mobiel op de vijfentwintig meter lange en vier meter hoge muur. Het resultaat is, mede dankzij de locatie, een echte blikvanger geworden. Al tijdens het werk in uitvoering oogstte de afbeelding louter positieve reacties van voorbijgangers. Tijdens een van de koffiepauzegesprekjes met Bart ving ik van een fietser op: ‘Dat wordt mooi! Beter dan dat schroot aan de Kanaaldijk’. Smates heeft tijdens het aanbrengen al kennis gemaakt met meeuwenpoep, maar water en doekje doen wonderen.
Een naam voor de mural heeft Smates (nog) niet. En het verhaal achter de schildering? Hij laat het aan de toeschouwer over om het verhaal er bij te verzinnen. En dat kan hier in alle rust!