Typisch IJmuiden: CatchFish

Wekelijks staat Erik Baalbergen aan de hand van een foto stil bij een IJmuidens onderwerp naar aanleiding van de actualiteit, een bijzondere gebeurtenis, een evenement of gewoon een van de mooie taferelen die IJmuiden biedt. In deze aflevering aandacht voor CatchFish, het nieuwe kunstwerk met een boodschap op ons strand.

Sinds vorige week is IJmuiden weer een kunstwerk rijker. Wel tijdelijk. Op ons Kennemerstrand, bij de strandopgang aan het einde van de Kennemerboulevard en bij het Cornelis Vreeswijkpad en strandpaviljoen Beachclub Makai, staat een echte blikvanger, nou, zeg maar plasticvanger. Het is ‘CatchFish’, een enorme vis van staal en glas met een buik gevuld met plastic flessen. De metershoge paal dient ter camouflage van de stalen constructie die de vis veilig op zijn plek houdt. Het op een houten zuil geplaatst informatiebord onderschrijft de boodschap van vis: ‘CatchFish heeft z’n buik vol van plastic soep’.

CAKtwo

De zes en een halve meter lange en ruim vier meter hoge vis is ontworpen en gemaakt door het kunstenaarscollectief CAKtwo naar een idee van Suzanne Buis. CAKtwo uit Castricum bestaat uit de drie samenwerkende beeldhouwers Marina Pronk, Berend Wijers en Fred Boon. Marina is fulltime beeldhouwer en fotograaf. Berend Wijers was jarenlang docent biologie en natuurkunde in het voorgezet onderwijs en is sinds kort gepensioneerd. Naast zijn docentschap hield hij zich ook al bezig met fotografie en beeldhouwen. Fred Boon is gepensioneerd en houdt zich al jaren bezig met beeldhouwen.

‘CAKtwo’ was aanvankelijk de afkorting voor Collectief Atelier Kooiplein 2, het adres van de eerst werkplaats. Sindsdien is het collectief dikwijls verhuisd, maar is de naam blijven bestaan. CAKtwo bestaat sinds 2011 en richt zich op het extreem uitvergroten van herkenbare objecten en vormen. Daarbij gebruiken ze vaak betonijzer in combinatie met andere ruige of juiste fijne materialen. CatchFish is daar een fraai voorbeeld van.

Buik vol van plastic soep

Vorige week dinsdag is CatchFish verhuisd vanuit Castricum en door CAKtwo in IJmuiden opgebouwd. Woensdagmiddag zette CAKtwo onder een strakblauwe hemel de puntjes op de i met het plaatsen van het informatiebord op een houten ‘zuil’. Mooie gelegenheid om even een praatje te maken met Marina, die het bordje op de zuil schroeft, waarna Fred en Berend de zuil op z’n plek zetten.

Het doel van CatchFish is mensen bewustmaken van de gevolgen van plastic zwerfafval. Dat wordt al snel duidelijk door de plastic flessen in de buik. Om te voorkomen dat de vis als vuilnisbak gaat dienen en gevuld wordt met ongewenste rommel als hondenpoepzakjes, luiers en andere rotzooi en zwerfafval, kan de voorbijganger niet zelf de vis ‘vullen’. Het is de bedoeling de vis met uitsluitend lege plastic flessen te vullen via georganiseerde inzamel- en opruimacties. Met zulke acties wordt de bewustwording en betrokkenheid van de omgeving vergroot.

Reizend kunstwerk

CatchFish is een reizend kunstwerk, en heeft tot doel zijn boodschap op meerdere plaatsen te kunnen uitdragen. Vorig jaar is het kunstwerk onthuld en stond hij op het strandplateau van Castricum aan Zee. Daar is de vis gevuld met door kinderen van campings en een basisschool verzamelde PET-flessen. Ook heeft Daan ‘PlogSack’ Strang uit Schoorl zijn steentje bijgedragen. Vorig jaar zomer organiseerde hij met Steef de Ruijter uit Haarlem een Beach Clean Up Tour tussen Den Helder en Cadzand. Tijdens de tour heeft hij met vrijwilligers zo’n 260 kilometer strand opgeruimd. Bij de passage van Castricum zijn de die dag gevonden flessen aan de buik van CatchFish toevertrouwd.

Beach Clean Up

CatchFish is nu voor een jaar bij IJmuiden geplaatst. Volgens Marina heeft de gemeente Velsen plannen om met evenementen en acties rond CatchFish aandacht te vragen voor het (plastic) zwerfafvalprobleem. Afgelopen zaterdag vormde CatchFish al het startpunt een van de warming-up etappes voor de Beach Clean-Up Tour 2021. Aangemoedigd door Daan en Steef hebben ruim zestig vrijwilligers, gewapend met grijper en afvalzak, bijna honderdzestig kilo zwerfafval van het strand tussen IJmuiden naar Zandvoort geruimd.

Afgezien van mooi zijn mag CatchFish dus echt aan het werk in onze plaats. CatchFish kan natuurlijk alleen maar toekijken en plastic ontvangen. Wij moeten uiteindelijk het echte werk doen door onze stranden en verdere omgeving schoon te maken en te houden! (Foto: Erik Baalbergen)